Promocija prve knjige Nišlijke Jelene Rajković “Misli jedne crne ovce” 27. marta u Deli prostoru

Promocija prve knjige Nišlijke Jelene Rajković “Misli jedne crne ovce” biće održana u Deli prostoru, 27. marta u 19 sati. Put crne ovce, upravo je put spoznaje i izlaženja iz okvira uverenja porodice i društva, put preobražaja, mira i ljubavi.

Tim putem kreću samo najhrabriji, obzirom da je bolan jer podrazumeva iskorak iz poznatog u novo, drugačije i sadržajnije. Bolan je i zato što je sama transformacija čoveka bolna, poput umiranja i ponovnog radjanja. Bolan je i zato što često ta “crna ovčica” biva sputavana ili ismevana, neretko i odbačena od svoga stada koje se naprosto boji promena…

Prvi deo knjige govori upravo o izboru i suočavanju sa promenom kroz autobiografske priče autorke. Neke od priča nose naslove ” Biram da budem biće ljubavi”, “Kako sam se zaljubila u svoj život”, “Hvala, mama i tata”, “Kako postajem dobar roditelj svojoj deci”, “Susret srodnih duša”, “Budi se žena u meni”…

Drugi deo knjige čine tematska poglavlja, gde autorka iznosi svoje misli i uvide smeštene u kratku, jasnu i lako čitljivu formu. Tu se nalaze misli o ljubavi, prijateljstvu, muškarcu i ženi, porodici, deci i roditeljstvu, slobodi, sreći, zahvalnosti, blagostanju, duši i srodnoj duši, čoveku, samospoznaji, svetu u kome živimo, duhovnosti, životu i smrti, istini i laži, leku i lečenju.

Osnovna autorkina ideja za nastanak ove knjige bila je da svojim primerom i snagom uvida osvetli put svima koji su ili bi zakoračili putem promene koja vodi ka lepšem životu, miru i ljubavi. Upravo je lajtmotiv knjige “Misli jedne crne ovce” motiv ljubavi. Ljubavi koju kada pronadjemo u sebi za sebe imaćemo je za ceo svet.

Na promociji će pored autorke govoriti i prof dr Goran Maksimović, redovni profesor na katedri za knjževnost Filozofskog fakulteta u Nišu, ujedno i glavni urednik izdavačke kuće Scero Print, koja je objavila knjigu, Mirjana Bojanić Ćirković, docent na pomenutoj katedri za književnost i srpski jezik i Danica Petrović, profesor književnosti.

O autoru

Jelena Rajković je rodjena u Nišu, 1982. godine. U svom gradu završila je srednju medicinsku školu, a potom i studije književnosti i srpskog jezika na Filozofskom fakultetu. Od 2013. do 2022. godine radila je kao nastavnik srpskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi “Milić Rakić Mirko” u Prokuplju. Od malena je pisala, a njena prva knjiga ,”Misli jedne crne ovce”, objavljena je 2023. godine. Majka je trojice dečaka.

Global Digital Clinik