Predsednik Srbije: Svakom punoletnom građaninu pomoć od 100 evra

novac

Predsednik Srbije je gostujući u emisiji Prva tema najavio jednokratnu pomoć za svakog punoletnog građanina u iznosu od 100 evra.

Uvođenjem novih ekonomskih mera, mikro i mala preduzeća dobiće finansijsku pomoć, kako bi nesmetano mogli da nastave sa radom kada se vanredno stanje završi. Za to je iz budžeta predviđeno 700 miliona evra. Predsednik je takođe rekao da će voditi računa da javni dug države ne pređe 60 odsto.

Što se jednokratne pomoći u iznosu od 100 evra tiče, ona će biti isplaćena sa ciljem da se stimuliše i poveća potrošnja. “Ta pomoć će dobro doći siromašnima”, izjavio je Vučić. Za to će biti potrebno 520 miliona evra.

Predsednik je takođe objasnio planove za finansiranje u bućnosti- “Imamo tri načina finansiranja u budućnosti: unutrašnje budžetske rezerve, zaduživanje na unutrašnjem tržištu hartija od vrednosti, kao i zaduživanje na međunarodnom tržišti kapitala.”

Za mikro i mala preduzeća 700 miliona evra

Vučić je izjavio da je država izdvojila 700 miliona evra za podršku mikro i malim preduzećima kako bi njihov biznis opstao posle krize koju je izazvao virus korona.

Prema njegovim rečima, podsticaj će dobiti sva onda preduzeća koja nisu otpustila više od 10 odsto radnika, a da će sve one koji su radnike zaposlili gledati da nagrade.

Svi preduzetnici, mikro i mala preduzeća, za tri meseca, makar i ne trajala čitava kriza oko korone, platićemo minimalac svakom preduzetniku, frizeru, obućaru, pekaru, taksisti, svakome bez izuzetku i svakom od njihovih zaposlenih”, rekao je Vučić.

Najavio je da isplata neće krenuti po završetku vanrednog stanja, već za mesec dana, jer su državi potrebna dva meseca da vidi da li su radnici otpuštani ili ne.

Ukoliko je neko otpustio radnike pa vratio, biće mu plaćeno.

Autor N.M