Potvrđena optužnica protiv Bobana Džunića, može da se žali

boban džunić
Foto: Boban Džunić, Facebook, prtSc

Nekoliko godina nakon što su uhapšeni, potvrđena je optužnica protiv dvojice naprednjaka – predsednika Skupštine Niša Bobana Džunića i predsednika Skupštine Palilula Nikole Božića, koja se tiče pronevere novca iz evropskog projekta. Iz Višeg suda kažu da je rešenje još nepravosnažno i da postoji mogućnost žalbe, tako da ona može biti potvrđena ili ukinuta, prenose Južne vesti.

Nekadašnji direktor Elektrodistribucije i bivši predsednik Opštine Palilula, Boban Džunić, uhapšen je 2017. godine i tereti se da je dok je bio predsednik Opštine proneverio oko 3 miliona dinara iz projekta Evropske unije “Living green”.

Zbog sumnje da je proneverio novac bio je uhapšen čak dva puta i tadašnji zamenik predsednika Opštine Palilula i poverenik opštinskog odbora SNS Nikola Božić.

Obojica su i sada na visokim funkcijama, Džunić je predsednik gradske Skupštine, a Božić predsednik skupštine Opštine Palilula, i na istoj su optužnici.

Niški Viši sud je nepravnosnažnim rešenjem potvrdio optužnicu protiv Džunića zbog zloupotrebe službenog položaja, falsifikovanja službene isprave u podstrekivanju i nesavesnog rada u službi.

Nepravnosnažnim rešenjem potvrđena je optužnica protiv okrivljenog B. Dž. zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja iz člana 359. stav 3. u vezi stava 1, krivičnog dela falsifikovanje službene isprave iz člana 357. stav 2. u vezi stava 1. u podstrekavanju u vezi člana 34. KZ, produženog krivičnog dela falsifikovanje službene isprave iz člana 357. stav 1. KZ u podstrekavanju u vezi člana 34. KZ, u vezi člana 61. KZ, krivičnog dela falsifikovanje službene isprave iz člana 357. stav 2. KZ, produženog krivičnog dela falsifikovanje službene isprave iz člana 357. stav 2. u vezi stava 1. KZ u vezi člana 61. KZ i krivičnog dela nesavestan rad u službi iz člana 361. stav 2. u vezi stava 1. KZ – navode iz Višeg suda.

Nikola Božić se tereti za tri krivična dela, dva puta falsifikovanje službene isprave i nesavestan rad u službi.

Optužnica je bila na relaciji tužilaštvo – sud, a bio je promenjen i sudija.

Postoji mogućnost žalbe i onda se ta odluka preispituje i može da bude ukinuta ili potvrđena. U toku je postupak po žalbi na to rešenje. Nije konačna odluka, ona može da se promeni, zavisi od eventualne žalbe, a onda i od eventualne odluke o toj žalbi, ukoliko ih bude – pojašnjavaju iz Višeg suda.

Podsetimo, policija je 2017. godine u akciji “Signal” koju je sprovela sa tužilaštvima, BIA-om i Poreskom policijom uhapsila 74 osobe u 19 gradova, zbog zloupotreba službenog položaja, pranja i falsifikovanja novca, malverzacija, krijumčarenja izbeglica i drugih krivičnih dela.