Posao za najbolje diplomce niškog Medicinskog fakulteta

Medicina
Foto - Ilustracija

U narednih nekoliko nedelja 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta dobiće posao u zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

To je dogovoreno na zajedničkom sastanku ministra zdravlja Zlatibora Lončara i dekana medicinskih fakulteta, kome je prisustvovala i dekanica niškog Medicinskog fakulteta.

Zapošljavanje najboljih diplomaca ne remeti planirana zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama za ovu godinu a konkursi za prijem lekara će se organizovati kako je predviđeno kadrovskim planom za ovu godinu, rekao je Lončar.

Cilj da se najbolji zadrže u Srbiji

“Ovo je dodatno zapošljavanje i nema veze sa planiranim zapošljavanjem za ovu godinu. Cilj nam je da se najbolji diplomci, sada već mladi lekari, zadrže u Srbiji”, rekao je ministar.

Lončar je istakao da će se obaviti pojedinačni razgovori sa kandidatima, kako bi se izašlo u susret njihovim željama, vezanim za izbor specijalizacije i u kojim zdravstvenim ustanovama žele da rade. Ukoliko želje ne budu mogle da im se ispune, dodaje, biće im ponuđene druge opcije.

Na svakih šest meseci spiskovi sa imenima najboljih

Inicijativa za zapošljavanje najboljih mladih lekara ovim neće biti završena već će, kako je najavio ministar, na svakih šest meseci medicinski fakulteti dostavljati ministarstvu spiskove sa imenima najboljih diplomaca koji su fakultet završili u roku i sa visokim ocenama.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je izjavio i da će ubuduće biti stroža kontrola diploma prilikom zapošljavanja zdravstvenih radnika i da će biti kontaktirani i fakulteti gde je ona stečena.

Dekan Medicinskog fakulteta u Nišu prof. Dobrila Stanković Arsić istakla je da je zapošljavanje najboljih diplomaca krupan korak ka sprečavanju odlaska mladih lekara iz Srbije i veoma važan u daljem razvoju srpske medicine.

Ona je naglasila da na tom fakultetu svake godine oko 50 studenata diplomira u roku i sa prosečnom ocenom iznad 9,5.

Prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. Tanja Jovanović kaže da taj fakultet godišnje upiše 450 budžetskih studenata i 50 samofinansirajućih, da polovina njih studije završe u roku, a oko 10 odsto sa prosečnom ocenom iznad 9.

Sastanku su sa dekanima svih medicinskih fakulteta u Srbiji, pored ministra zdravlja Zlatibora Lončara, prisustvovali su i državni sekretar ministarstva zdravlja prof. Vladimir Ðukić i direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Global Digital Clinik