Planinarsko udruženje organizuje uspon na Seličevicu u čast oslobodilaca Niša

Planinarsko društvo
Planinarsko društvo "Preslap"

Planinarsko društvo „Preslap“, uz podršku Grada Niša i Gradske opštine Palilula, oranizuje u nedelju, 9.oktobra 2022.godine, četvrti uspon na planinu Seličevicu, posvećen oslobodiocima Niša.

Kroz razne istorijske epohe, jedan od pravaca kojim je Niš bio oslobađan od okupatora, vodio je preko planine Seličevice, koja se nalazi u neposrednoj okolini Niša, južno od grada. Zato će na predstojećoj akciji, biti upriličen i osvrt na oslobođenje Niša od turskog ropstva 1877/78 godine, na oslobođenje Niša u prvom svetskom ratu i oslobođenje Niša u drugom svetskom ratu.

U današnje vreme, brojna naselja grada Niša se uveliko nalaze na obroncima Seličevice, kao što su Delijski vis, Trošarina, Kalač brdo, Gorica, Bubanj i mnogo druge.

Planina Seličevica zauzima strateški važan položaj i razdvaja Nišku kotlinu, oblast Zaplanje i Leskovačku kotlinu, i zauzima prostor između desne obale Južne Morave i leve obale Nišave.

Trasa akcije duga je 16 kilometara i njeno savladavanje ne iziskuje preterane napore, te iz Planinarskog društva „Preslap“ pozivaju građane, da se priključe ovom usponu. Trasa počinje kod stadiona „Mašinac“ na Delijskom visu. U prvom delu vodi do platoa Delijskog visa i do sela Vukmanovo. Od Vukmanova, po širokom šumskom putu, u narednih 6 kilometara izlazi se do vrha Ibrovica, koji je sa 903 metra nadmorske visine i najviša je tačka na Seličevici. Sa Ibrovice, učesnici akcije spustiće se do sela Berbatovo, gde će biti upriličen besplatan ručak.

Za učešće na akciji potrebna je najosnovnija oprema za planinarsko-rekreativne akcije u jesenje vreme, dobre cipele, preporučuju se i štapovi za hodanje, tanka jakna, rezervna majica. Za prvi deo akcije učesnici treba da ponesu hranu od kuće, a za posluženje besplatnog ručka potrebno je da ponesu i pribor za jelo i posude.

Prijavljiavanje za akciju nije potrebno.

Okupljanje učesnika je u nedelju, 9.oktobra, do 07:50 sati kod stadiona „Mašinac“ na Delijskom visu. Povratak sa akcije je prigradskim autobusom, na liniji 23, koji iz Berbatova za Niš polazi u 16:10 sati.