Plan za školarce: Nastava će se obavljati preko televizije

Online nastava

Učenje na daljinu realizovaće se od 17. marta 2020. godine, na trećem kanalu Radio-televizije Srbije za osnovce, i na platformi RTS Planeta za srednjoškolce.

Nastava će se održavati svakodnevno od 8.00 časova.

Odluka da se proglasi vanredno stanje na teritoriji Republike Srbije između ostalog podrazumeva i da će biti obustavljen rad predškolskih, školskih i visokoškolskih ustanova. To, međutim, ne znači da se nastava neće obavljati.

U cilju ostvarivanja prava učenika na obrazovanje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pripremilo je plan za nastavak rada u otežanim uslovima. Fokus je stavljen na programske sadržaje opšteobrazovnih i stručnih predmeta sa najvećim fondom časova.

Nastava će biti emitovana na kanalu RTS 3, prema rasporedu po razredima koji će dan pre emitovanja biti objavljen na sajtu rasporednastave.gov.rs.

Takođe, škole će biti u obavezi da raspored časova istaknu na mestima koja su direktno dostupna učenicima.

Mesta na kojima može biti istaknut raspored su: ulaz škole, spoljašnja oglasna tabla i slično. Raspored časova može se prosleđivati i putem SMS poruka i društvenih mreža.

Časovi će se za učenike od prvog do sedmog razreda emitovati u blokovima od dva časa dnevno, dok će osmaci imati tri časa. Oni će pored srpskog jezika i matematike imati i još jedan čas iz predmeta koji se polaže na završnom ispitu.

Za učenike srednje škole nastava će biti organozovana putem platforme RTS Planeta.

Nastavnici i profesori su u obavezi da stalno budu u kontaktu sa svojim učenicima i da im obezbede materijale koji će im pomoći u savladavanju gradiva. Interakciju sa učenicima mogu ostvariti preko mnogobrojnih onlajn platformi, poput Viber-a, kao i nacionalne platforme za onlajn učenje Moja škola. Materijali će, takođe, biti dostupni na RTS planeti. Nastavnici su u obavezi da prate napredak učenika putem domaćih zadataka, eseja itd. Svoje radove učenici mogu dostavljati nastavnicima putem mejla (slike, fajlovi) ili u okviru odabrane onlajn platforme.

Sve informacije ažurno će biti objavljivane na sajtu rasporednastave.gov.rs od utorka, 17. marta 2020. godine.

Autor: N.M

Dostava hrane u Nišu