Održana 5. Moravska regata „Učitelj Viden Jovanović 2018“

5. Moravska regata; Foto: GO Palilula
5. Moravska regata; Foto: GO Palilula

Dobri vremenski uslovi učinili su da se program spusta Južnom Moravom, od sela Klisure u opštini Doljevac do sela Lalinac u Gradskoj opštini Palilula i ove godine ostvari.

Sportsko rekreativni program 5. Moravske regate „Učitelj Viden Jovanović“, imao je za cilj da prikaže veštine i spretnost učesnika regate, koje zahteva rafting kao ekstremni sport, da promoviše lepote Južne Morave i aktivnosti zaštite životne sredine. Zadatak je i ove godine uspešno izvršen.

5. Moravska regata; Foto: GO Palilula
5. Moravska regata; Foto: GO Palilula

„Obavili smo eko monitoring reke, organizovali kamp učesnika i takmičenje u pripremanju riblje čorbe“, izjavio je predsednik opštine Palilula Aleksandar Ždrale na završnoj svečanosti u selu Lalinac.

On je pohvalio sve učesnike i organizatore Regate, Udruženje rekreativnih ribolovaca Niš i podsetio da je Regata posvećena učitelju Videnu Jovanoviću, koji se utopio spasavajući  svog učenika Mladena Pejčića iz Vlasinskog jezera.

5. Moravska regata; Foto: GO Palilula

U troipočasovnom forsiranju reke Južne Morave u dužini od oko 18 kiliometara nadmetalo se 6 posada, dok su u revijalnom delu učestovovali rekreativci, njih desetak. 

Najuspešnija je bila posada Elektrodistribucije kojoj je i pripao pobednički pehar.

Moravska regata; Foto. GO Palilula

„Učesnici regate prikazali su veštine i spretnost, koje zahteva rafting kao ekstremni sport i uspešno obavili zadatak“, rekao je Ninoslav Milenković iz Udruženja EKOfišing. 

Reku Moravu čine Južna i Zapadna Morava koje se sastaju kod Stalaća. Južna Morava nastaje tako što tokovi Ključevske i Slatinske reke stvaraju reku Golema, koja je, nakon što pređe makedonsko-srpsku granicu, poznata kao Binačka Morava.

Nakon 49 km, Binačka Morava se sastaje sa preševskom Moravicom, kod Bujanovca, i preostalih 246 km teče kao Južna Morava.

Moravska regata; Foto: GO Palilula

Morava ili Velika Morava nastaje spajanjem Zapadne i Južne Morave kod grada Stalaća. Uliva se u Dunav na prostoru između Smedereva i Kostolca.

Morava je zajedno sa Zapadnom Moravom, najveća srpska reka. Dužina samo Velike Morave je 185 kilometara.