Odloženo suđenje nekadašnjem direktoru Gerontološkog centra u Nišu

Prebacivanje stanara u KC Niš/Foto: Novosti
Foto - Novosti. arhiva, Prebacivanje stanara u KC Niš

Zbog bolničkog lečenja nekadašnjeg direktora Gerontološkog centra u Nišu Milana Stevanovića (47) odložen je sudski postupak koji se protiv njega u Višem sudu u Nišu, po optužnici koja ga terete da u proleće 2020. godine nije postupao po propisima za sprečavanje zaraznih bolesti usled čega se korona virusom zarazilo 195 korisnika doma i 29 zaposlenih, od kojih je 51 korisnik preminuo, prenosi Telegraf.

Na današnjem ročištu trebalo je da svedoči doktorka koja je u vreme izbijanja epidemije brinula o zdravlju korisnika centra, a kao svedoci su pozvana i tri zaposlena.

Stevanović je na glavnom pretresu isticao je da je učinio sve da spreči da korona uđe u ustanovu. Ukoliko bude osuđen, nekadašnji direktor bi mogao da dobije 12 godina zatvora, koliko Krivični zakonik predviđa za teško delo protiv zdravlja ljudi.

Njemu je, između ostalog, stavljeno na teret da je odobravao posete rođaka korisnicima, u vreme kada su posete bile zabranjene, usled čega je došlo do zaražavanja većeg broja starih ljudi smeštenih u ovoj ustanovi i da nakon toga nije obaveštavao nadležne državne institucije o simptomima bolesti i stanju u Gerontološkom centru.

Prema optužnici, suprotno instrukcijama koje su dobili Gerontološki centri, Stevanović nije organizovao ni podelu ručka u manjim grupama a jednoj sednici Upravnog odbora prisustvovala je i osoba čije prisustvo nije bilo nužno, što je takođe, kako se sumnja, doprinelo širenju zaraze.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 26. april.

Izvor – Telegraf

Global Digital Clinik