Od juna kontrola nivoa zračenja predajnika mobilne telefonije u Nišu

Počinju merenja polja dalekovoda, predajnika mobilne telefonije i ostalih emitera nejonizujućeg zračenja koja mogu biti opasna za ljude
Počinju merenja polja dalekovoda, predajnika mobilne telefonije i ostalih emitera nejonizujućeg zračenja koja mogu biti opasna za ljude

Sa izvorima zračenja se susrećemo se svakodnevno u našoj radnoj i životnoj sredini. U izvore zračenja se ubrajaju i naši bežični i mobilni telefoni, čak i mali kućni aparati. Takođe, tu se ubrajaju i transformatorske stanice i dalekovodi.

Imajući da je na teritoriji našeg grada postavljeno 50 radio baznih stanica, Gradsko veće Niša je početkom maja donelo odluku o Programu kontrolnog monitoringa nivoa nejonizujućeg zračenja od visokofrekventnih izvora za 2018. godinu.

Kontrola nivoa nejonizujećeg zračenja u Nišu

Na osnovu merenja iz prethodne godine dobilo se stanje i na nekoliko mernih mesta gde vrednosti prelaze 10% referentne granične vrednosti, ali ne prelazi graničnu vrednost, obuhvaćene su ovogodišnjim programom kojim će se sprovesti redovna merenja i ispitivanja, a izveštaji proslediti nadležnoj inspkeciji.

Kontrolni monitoring nejonizujućih zračenja vršiće se u periodu od jul do novembara, a konačni izveštaj za ovu godinu bi trebalo da bude gotov do 15. decembra ove godine, navodi se u Programu koji je objavljen u Službenom glasniku.

Nejonizujuća zračenja su elektromagnetna zračenja sa energijom manjom od 12,4 eV. Ovo zračenje nema dovoljno energije da izazove jonizaciju u živim organizmima. Prirodni izvori nejonizujućeg zračenja su retki i izrazito slabi. To su Sunce, udaljeni pulsari, ostali svemirski izvori i zemaljski izvori (munja). Razvojem električnih uređaja, gustina elektromagnetne energije oko nas je mnogo veća od prirodnih nivoa.

“U skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine, zaštita od zračenja sprovodi se primenom sistema mera kojima se sprečava ugrožavanje životne sredine i zdravlja ljudi od dejstva nejonizujućih izvora i otklanjaju posledice emisija koje izvori zračenja emituju ili mogu da emituju. Monitoring se vrši sistematskim praćenjem vrednosti indikatora, odnosno praćenjem negativnih uticaja na životnu sredinu, stanja životne sredine, mera i aktivnosti koje se preduzimaju u cilju smanjenja negativnih uticaja i podizanja nivoa kvaliteta životne sredine”, piše u Programu kontrolnog monitoringa nejonizujućih zračenja u Nišu.

Počinju merenja polja dalekovoda, predajnika mobilne telefonije i ostalih emitera nejonizujućeg zračenja koja mogu biti opasna za ljude
Počinju merenja polja dalekovoda, predajnika mobilne telefonije i ostalih emitera nejonizujućeg zračenja koja mogu biti opasna za ljude

Šta i kako se ispituje nivo nejonizujućih zračenja za visokofrekventna područja u Nišu

Cilj ovog usvojenog programa je, između ostalog, i da se utvrdi realno stanje nivoa elektromagnetnog zračenja u visokofrekventnim područjima u našem gradu kako bi se, ukoliko je potrebno, preduzele mere za zaštitu zdravlja i životne sredine.

Merenja su u zonama povećane osetljivosti na lokacijima oko radio baznih stanica mobilne telefonije i telekomunikacionih predajnika radiorelejnih sistema.

Zone povećane osetljivosti podrazumevaju područja stambenih zona u kojima se osobe mogu zadržavati i 24 sata dnevno: škole, domovi, predškolske ustanove, porodilišta, bolnice, turistički objekti, dečija igrališta i površine neizgrađenih parcela namenjenih prema urbanističkom planu za pomenute namene, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

Važeći Zakon ne zabranjuje postavljanje baznih stanica u stambenim zonama, u područjima škola, predškolskih ustanova, bolnica i tako dalje.

U Nišu je ranijih godina pokrenuta inicijativa da se zabrani postavljanje baznih stanica u stambenim delovma grada, iznad vrtića, škola itd kojoj se pridružio i Grad Užice. Predlog za izmenu ovog zakona je tada predat resornom ministarstvu.

Merno mesto – lokacija radio-bazne stanice

 1. Ul. Generala Milojka Lešjanina br.2
 2. Ul. Petra Vučinića br.11
 3. Ul. Nikole Pašića br.30 – 32
 4. Ul. Filipa Višnjića br.24
 5. Ul. Obrenovićeva br.42
 6. Bulevar Nemanjića br.34 – 34a
 7. Ul. 7. jula br. bb
 8. Ul. Branka Krsmanovića br.12a
 9. Matejevački put br.13
 10. Ul. Knjaževačka br.103, 105, 107
 11. Ul. Kneginje Milice br.16
 12. Ul. Aleksandra Medvedeva (Studentski dom Elektronskog fakulteta)
 13. Bulevar dr Zorana Đinđića br.123
 14. Bulevar Nemanjića br. 2
 15. Ul. Babičkog odreda bb
 16. Bulevar dr Zorana Đinđića br.19
 17. Ul. Milentija Popovića bb
 18. Kej 29. decembar bb
 19. Ul. Toplički partizanski odred br.99
 20. Ul. Toponički put bb (lokacija Drvopromet)
 21. Ul. Cara Dušana br.6–8
 22. Ul. Dragiše Cvetkovića br.14–24
 23. Ul. Vojislava Ilića bb
 24. Ul. Srpskih junaka br.2
 25. Severni bulevar br.93
 26. Ul. Ace Stojanovića br.15
 27. Ul.Đerdapska, kod Vrežinskog mosta, KP br.11277 KO Niš-Ćele Kula
 28. Bulevar 12. februar br.83
 29. Ul. Vizantijski Bulevar br.76
 30. Ul. Đuke Dinića br.4
 31. Ul. Vase Čarapića bb
 32. Ul. Gabrovački put bb
 33. Ul. Čamurlijska br.160
 34. Bulevar Medijana br.15
 35. Ul. Ćele Kula br.2
 36. Bulevar Nemanjića br.78
 37. Ul.Đorđa Ljubenovića br.3
 38. Ul. Vazduhoplovaca br.24
 39. Elektronska Industrija, KP br.10998/296 KO Niš-Ćele Kula
 40. Ul. Vojvode Putnika bb, Pasi Poljana
 41. Trg Kralja Milana br.4, (Hotel Ambasador)
 42. Ul. Vase Pelagića br. 82
 43. Bulevar 12. februar (KP 5853/1 KO Niš-Cr. Krst, MINLIV)
 44. Trg 14. Oktobar br.6
 45. Ul. Igmanska bb
 46. Brzi Brod (KP 2219/1 KO Niš-Pantelej)
 47. Ul. Majakovskog br.91-97
 48. Ul. Obilićev venac br.78
 49. Ul. Bitoljska bb, GO Pantelej
 50. Ul. Blagoja Parovića br.3

Pored ovog programa, Gradsko veće je usvojilo i program praćenja kvaliteta površinskih voda na teritoriji Niša, kao i program ispitivanja zagađenosti zemljišta u Nišu za 2018/2019. godinu.