Od danas ulazak u Grčku i sa brzim antigentskim testom, evo i pod kojim uslovom

ulazak u grčku
Foto: Pixabay

Zdravstvene vlasti u Grčkoj donele su odluku po kojoj će od danas strani državljani u tu zemlju moći da uđu i sa brzim antigentskim testom (AG). Ipak, rezultat brzog (AG) testa biće priznat na granici samo ako je unet u digitalni sertifikat koji je odobrila EU.

To praktično znači da je uslov za ulazak u Grčku da elektronski sertifikat bude izdat od referentne ustanove iz zemlje iz koje se dolazi, a  da li će to važiti i za građane Srbije ostaje da potvrde naše ustanove.

Građanima Srbije je od 12. maja dostupan digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa i rezultati testiranja na SARS-CoV-2, odnosno PCR test, koji ne sme da bude stariji od 72 sata.

Podsetimo, za ulazak u Grčku srpskim državljanima i dalje je potrebno da predhodno popune elektronski obrazac prijave – PLF, preko sajta www.travel.gov.gr , najmanje 24 sata pre ulaska u Grčku, zatim dokaz o vakcinaciji i to u formi potvrde da ste imunizovani bilo kojom vakcinom koja se daje u Srbiji pri čemu druga doza mora da bude primljena najmanje 14 dana pre ulaska u Grčku.
Oni koji nisu vakcinisani, moraju da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata, a ukoliko su preboleli koronavirus, treba da daju na uvid potvrdu da su bolovali od kovida u periodu od 2 do 9 meseci pre dolaska.