Od 1. septembra zimski red vožnje

autobus

Zimski red vožnje počinje od 1. septembra, a u funkciji je i aplikacija preko koje građani mogu da se informišu o vremenu dolaska autobusa u realnom vremenu.

S obzirom da od 1. septembra počinje školska godina i da će se odlukom Kriznog štaba odvijati regularno, kao i na fakultetima, neophodan je i češći broj polazaka.

Direktor Direkcije za javni gradski prevoz Milan Milić, kaže da će red vožnje funkcionisati onako kako odgovara svim školama na teritoriji grada i prigradskih naselja, jer je tu najveći problem uskladiti vreme polazaka sa časovima.

Kad je reč o poštovanju mera Milić je kazao da je to zadatak sanitarne inspekcije i komunalne milicije, i dodaje da su apelovali da pojačaju kontrolu, jer su kako ističe primetili da mlađa populacija u poslednje vreme ne nosi maske u autobusima.

Od pre nekoliko dana u funkciji je, kakao je kazao, i aplikacija, preko koje će građani preko mobilnih telefona moći u realnom vremenu da znaju  vreme dolaska autobusa za željeni pravac.

Preko aplikacije “Nicard jgp Niš“, koju mogu da instaliraju preko Google ili Apple prodavnice, putnici će moći u svakom trenutku da vide za koliko stiže autobus na stajalište u realnom vremenu.

On je kazao da se zbog učestalih gužvi u saobraćaju često dešava da se planirani red vožnje ne ispoštuje, pa će kako navodi, ova mogućnost poboljšati kvalitet putovanja.

Nova, usluga je kako kaže, i beskontaktna kupovina pojedinačnih karata u vozilu.

Naime, putnici će moći da kupe plastičnu karticu u autobusu na kojoj će moći da uplate određeni isnos kod vozača ili konduktera. Na taj način bi se iznos smanjivao za cenu karte tokom narednih vožnji.

On dodaje da je karticu moguće dopunjavati neograničen broj puta, a osim u autobusima moguće ih je kupiti u poslovnom centru „Ambasador“, gde se kupuju mesečne kartice za javni gradski prevoz.

Cena karata ostala je ista, 60, 80 i 90 dinara u zavisnosti od zone Grada.