Zbog čega niški osnovci ne dobijaju besplatne udžbenike od Grada kao što je slučaj u Beogradu i Novom Sadu?

djaci prvaci

Nova školska godina počinje sledeće nedelje. Pored neizvesnosti u vezi sa epidemijom virusa korona, koja je novijeg datuma, roditelje čekaju muke, kao i svake godine, oko nabavke školskih udžbenika.

Cene udžbenika za osnovce nisu zanemarljive, pa tako za komplet knjiga za prvi razred osnovne škole roditelji bi trebalo da izdvoje oko osam hiljada dinara. A uz sve to trebalo bi dodati novac za sveske i neophodan pribor.

Međutim, u nekim gradovima – Beogradu i Novom Sadu na primer – mališani dobijaju besplatne ili subvencionisane udžbenike. To, nažalost, nije slučaj u Nišu, u kome se velike sume novca izdvajaju za trgove, mostove, fiktivne akva-parkove – koji nikako da se naprave –  ali ne i za mališane.

Udruženje „Borba 018“ pita gradsku vlast zašto deca nižih razreda osnovnih škola u Nišu nemaju pravo na besplatne ili bar subvencionisane udžbenike? Po kom osnovu Beograd i Novi Sad  imaju stavku u budžetu koja obuhvata besplatne, odnosno subvencionisane udžbenike, a budžet Grada Niša tako nešto nema? Umesto što su potrošne ogromne sume novca za fontanu i most, mogla je biti doneta odluka da se pomogne roditeljima naših malih sugrađana prilikom nabavke knjiga.

Da li su deca iz Niša manje vredna od dece iz Beograda i Novog Sada?

Кad već pričamo o školi i obrazovanju dece, ne možemo a da ne pomenemo način zapošljavanja u osnovnim i srednjim školama. Jedno radno mesto nastavnika, odnosno profesora sa 100% radnog vremena pokriva najmanje dvoje prosvetnih radnika. Naravno, uslov nije prosečna ocena studija ili dužina trajanja studija, već – članstvo u vladajućoj partiji.

Takođe, samo što je završen konkurs Nacionalne službe za zapošljavanje za stručnu praksu. Naravno, kandidati su brižljivo birani i opet su morali da ispune gore pomenuti uslov ili da bar, ukoliko nisu drugovi članovi, poznaju nekog od gradskih funkcionera.

Nefunkcionalnost prosvetnog sistema i nesposobnost ljudi koji ga vode isplivali su, kao i sve ostalo, u vreme epidemije. Kombinovana i onlajn nastava u praksi je pokazala da đaci nisu savladali predviđeno gradivo onako kako je očekivano. I nakon godinu i po dana života i rada u uslovima epidemije čekalo se do samog početka školske godine kako bi se uspostavio neki model po kome će funkcionisati nastava, što stvara zabunu i poteškoće i roditeljima i đacima, ali i prosvetnim radnicima.

Udruženje „Borba 018“ apeluje na gradsku vlast da prilikom usvajanja narednog budžeta predvidi deo novca za nabavku udžbenika, makar za đake nižih razreda osnovnih škola. Takođe, neophodno je obratiti pažnju i na način zapošljavanja prosvetnih radnika, jer je za budućnost grada, ali i čitave države, najbitnije ko i kako našu decu edukuje i vaspitava.