Niš prvi po broju vakcinisanih mladih ljudi

niš
Foto: Ilustracija

Niš je prvi grad u Srbiji po broju vakcinisanih mladih ljudi, čak 22 odsto stanovništva starosti od 18 do 35 godina primilo je prvu dozu neke od ponuđenih vakcina.

Kako izveštava TV Prva a piše B92, Niš je i dalje u samom vrhu po broju imunizovanih, a lekari ističu da je na dobrom putu da stekne kolektivni imunitet.

Svaki peti Nišlija starosti do 35 godina je vakcinisan. Kako bi se što pre vratili normalnom životu, i u prethodnom periodu su bile velike gužve ispred punktova za vakcinaciju, a kako kažu mladi – “nije bitno koje je cepivo u pitanju, već samo da se zaštitimo”.

“Mislim da su sve vakcine dobre. Imam kolege, komšiluk, svi su dobro, primali su i rusku vakcinu, Fajzer, kinesku, mislim da su sve dobre”, kazala je jedna Nišlijka za TV Prva a piše B92.

Jedan mladi Nišlija smatra da je to pravi korak kako bi se zaštitila cela država.

Najveći broj mladih odlučuje se za Fajzer vakcinu, dok stariji najčešće biraju Sputnjik V i Sinofarm, ističu iz niškog Doma zdravlja.

“Sad smo na nekoj granici, od 22-23 odsto, što je izuzetno dobar rezultat i ja očekujem da ćemo u narednom periodu, do kraja avgusta meseca, doći do 30-35 odsto, što bi apsolutno bil zadovoljavajuće”, rekao je za TV Prva a piše B92, prof. dr Milorad Jerkin, direktor DZ Niš.

U narednim danima očekuje se da ovi brojevi porastu jer je počela kampanja pod nazivom “Vreme je za pravu normalnost” u organizaciji Kancelarije za mlade.

“Želeo sam da se što pre svi mi vratimo nekoj pravoj normalnosti i da što pre posećujemo i predstojeće festivale kao što su Nišvil, Egzit, Filmski susreti i da negde konačno krenemo da živimo onako kako smo živeli do 2019. godine”, rekao je koordinator Kancelarije za mlade Jovan Milić.

Izvor: B92