Niš nije grad propale industrije, već grad preduzetništva i pametnih ljudi

Stanje malih i srednjih preduzeća značajno se poboljšava poslednjih godina, međutim, i dalje nema dovoljno novih preduzeća, rečeno je na Gradskom forumu u Nišu, a na kome se govorilo o položaju ovih preduzeća na trzištu.

“Poslovanje malih i srednjih preduzeća je mnogo bolje nego prethodnih godina, ali ne prestaju da se gase”, istakao je Milivoje Jovanović iz organizacije ENECA na Gradskom forumu „Konkretni modeli podrške mikro, malih i srednjih preduzeća“ u Nišu.

Na pitanje kako lokalna samouprava može da pomogne preduzetnicima da dođu do potrebnih informacija Jovanović je rekao da je potrebno da se rebrendira grad.

„Niš nije grad propale industrije, već grad preduzetništva i pametnih ljudi“.

Milivoje Jovanović

“Proteklih dana vidimo da ipak Niš može da se aktivira kada su interesi građana u pitanju i da postoji inicijativa i energija. Institucije treba da se otvore prema mladim ljudima i preduzetnicima zbog toga što imamo značajan pad, jer se više preduzeća gasi nego što se otvara“, dodao je Jovanović.

Upravo zbog toga kreiran je predlog javne politike na osnovu analiza i ispitivanja koji podrazumeva: stvaranje boljih uslova za učešće malih i srednjih preduzeća na tenderima, veća dostupnost kapitala i finansija, redovno informisanje mladih preduzetnika, kao i obezbeđivanje kontinuirane podrške i programa obuke za mlade preduzetnike.

Na Forumu je kao primer dobre prakse predstavljen i projekat Fabrika dobre hrane, model podrške preduzetnicima kroz uspostavljanje brenda i prehrambeno/proizvodnog centra koji je osmislila ENECA.

Jovanović je istakao da su na ovaj način okupili i udružili 30 proizvođača u prvoj fazi, te da za drugu planiraju još 40. 

Na ovaj način širimo količinu, asortiman i kvalitet“, zaključio je Jovanović.

Podsetimo u toku je konkurs za deveti ciklus nаciоnаlnog programa “Pokreni se za posao” i koji traje do 15. aprila 2018. godine.

 

Global Digital Clinik