Niš dobio većnika za brigu o selu

većnik

Na jučerašnjoj sednici Skupštine Grada Niša izabran je većnik koji će resorno biti zadužen za seoska područja i saradnju sa zadrugama. Reč je o članu PUPS-a prof.dr Jovanu Živkoviću, a odluka o njegovom imenovanju doneta je većinom glasova odbornika vladajućih stranaka.

Izborom Jovana Živkovića Gradsko veće je kompletirano. On će resorno biti zadužen za razvoj sela, saradnju sa selima i zadrugarstvo.

Inače, ministar zadužen za brigu o selu Milan Krkobabić rekao je za RTS, da je za program podrške razvoju zadrugarstva u srpskim selima dodelom bespovratnih sredstava izdvojeno  pola milijarde dinara. Javni konkurs za dodelu sredstava je raspisan i trajaće do 24. maja. Zadruge formirane do 2017. godine dobiće do 15 miliona dinara, a novoformirane do 7,5 miliona dinara.

On je pojasnio da zadruga pomaže boljoj organizaciji proizvodnje, kao i da je za formiranje zadruge neophodno udruživanje od 5 do 10 domaćinstava. Dodao je i da će prioriteti biti nerazvijena, pogranična, i brdsko-planinska područja.