Niš: Direkcija za javni prevoz prodaje rashodovane autobuse kao opasan otpad

vanredna linija

Direkcija za javni prevoz grada Niša izbacila je u javnost oglas koji je izazvao značajnu pažnju, te povukao pitanja o sigurnosti javnog prevoza i odgovornosti prema građanima.

Naime, predmet oglasa je prodaja 12 rashodovanih autobusa proizvedenih između 2005. i 2008. godine, koji će biti prodati kao opasan otpad po kilogramu.

Detalji oglasa, objavljenog nedavno, otkrivaju da će zainteresovani kupci imati priliku da pošalju svoje ponude do 9. aprila. Osim toga, Direkcija je navela da je minimalna početna cena za ove autobuse 6 dinara po kilogramu bez PDV-a, čime je zbirna minimalna početna cena, bez PDV-a, iznosila oko 740.000 dinara.

Od ukupno 12 autobusa koji su na prodaju, deset ih je proizvedeno 2008. godine, dok su dva autobusa starija, proizvedena 2005. godine. Pored toga, oglas uključuje i prodaju dva vozila: “Fiat Punto” modela iz 2011. godine i “Zastava 101” modela iz 2008. godine.

Interesantno je da iz Direkcije nije jasno navedeno do kada su se građani Niša vozili autobusima koji se sada prodaju kao opasan otpad, a minimalne informacije su date o vozilima koja su dostupna za prodaju.

Važno je istaći da je najstariji autobus u Nišu iz 2001. godine, dok je devet autobusa proizvedeno 2005. godine, ali nije precizirano da li su upravo oni sada na prodaju.

Otvaranje ponuda zakazano je za 10. april od 11 sati, u prostorijama niške Direkcije za javni prevoz.

Iz Direkcije su takođe istakli da će se kupovina svesti samo na sav otpad, a ne na pojedinačna rashodovana vozila, i da kupci neće imati pravo da ih registruju. Oglas je potkrepljen izveštajem Instituta za zaštitu na radu koji je zaključio da su vozila spremna da se prodaju kao opasan otpad, a to je utvrđeno u martu ove godine.

Ovaj oglas je izazvao raspravu među građanima Niša i šire javnosti, postavljajući pitanja o odgovornosti prema životnoj sredini i sigurnosti javnog prevoza. Ostaje da se vidi kako će se ova situacija dalje razvijati i kakve će posledice imati po javni prevoz grada Niša.

Global Digital Clinik