Ne rušimo most stari, dok se novi ne izgradi! Poruka sa današnjeg protesta građana

Danas je odžan Protest građana, koji je inicirao odbornik u Slupštini GO Pantelej, Slaviša Dinić,
Foto: Moramo zajedno Niš

Danas je odžan Protest građana, koji je inicirao odbornik u Slupštini GO Pantelej, Slaviša Dinić, povodom zatvaranja mosta u naselju Donja Vrežina sada već daleke 2019 godine, koji spaja gradske opštine Pantelej i Medijanu.

Most u Donjoj Vrežini oštećen  je 2015.godine usled naplavina koje su se zadržavale u vodi ispod mosta. Nanos je stajao čitavih godinu dana, vršio konstantan pritisak, smanjivao protok, podizao nivo reke  i tada su se pojavila prva ozbiljna oštećenja, koja su se tokom godina proširila, tako da je početkom marta  2019.godine most zatvoren za drumski saobraćaj i od tada ga koriste samo pešaci.

Značaj ovog mosta za građane sa obe obale reke je ogroman, pre svega zato što povezuje dve gradske opštine i bitno skraćuje deonice za odlazak na posao i u školu, kao i zbog bezbednosti građana koji su sada usmereni na ne bezbednu, neobeleženu saobraćajnicu bez trotoara i pešačkih prelaza, a koji se pritom uključuju na bulevarski profil ulice koja je vrlo frekventna, a što  predstavlja svakodnevni rizik i uzrokuje česte nesreće.

Takođe, veliko groblje koje se nalazi na strani opštine Pantelej, zatim vojni bazen, izletište, mnogi ugostiteljski objekti i privredne organizacije uz desnu obalu reke, stambeni objekti koji su tu građeni jer je postojao most, sada su odsečeni od druge strane grada.

 Naglašavamo i da Most postoji u svim planskim dokumentima grada Niša.

Gradske vlasti su od zatvaranja mosta 2019.godine umesto rešenja problema Mosta ponudile samo konfuzne, nejasne i kontradiktorne izjave,  počev od toga da će most biti rekonstruisan i pušten u saobraćaj krajem leta iste  2019 godine, pa zatim da će biti rušen i neće biti novog, da će se rušiti i graditi pešački, da para ima, da će se rušiti i verovatno graditi novi  i tako u nedogled, bez konkretnih pomaka i odluka.

Zato smo prinuđeni na samoorganizaciju, jer se prioriteti gradske i opštinskih vlasti očigledno ne podudaraju sa prioritetima i potrebama građana.  Tako Grad iz budžeta finansira akva park na uštrb osnovnih potreba građana, a od tih para je moglo 5 mostova da se izgradi.

Ovo je poslednji  protest upozorenja sa jasnim zahtevom da se ne ruši stari most, dok se novi ne izgradi, a da se izgradnja mosta mora da realizuje kao hitno i prioritetno pitanje.

Danas je formiran Odbor gradjana koji će pratiti dešavanja, informisati građane, predlagati rešenja u konsultacijama sa stručnim ljudima.

Organizator protesta
Slaviša Dinić
Moramo Zajedno Niš