Najpopularnija letovališta u Grčkoj za mlade i porodicu

grcka letovanje

Iz godine u godinu Grčka je letnja destinacija koja privlači sve veći broj turista sa svih strana sveta. Ta informacija ne treba da vas začudi – naime, Grčka ima preko 15.000 km morske obale, od čega je 60% na kopnenom delu zemlje, dok je 40% na ostrvima. Kad već spominjemo ostrva vredi spomenuti da ih Grčka ima čak 227, a svako od njih pleni neverovatnom lepotom.

Grčka je odredište za pripadnike svih starosnih grupa – od porodica sa decom i starije populacije, čije su potrebe u pogledu odmora nešto specifičnije, do mladih koji preferiraju aktivan adrenalinski odmor ispunjen zabavom i aktivnostima na otvorenom. Za kojim god sadržajem da tragate u ovoj prelepoj primorskoj zemlji ćete ga sigurno pronaći.

Grčku krasi predivno more čija se boja rečima ne može verno dočarati, dok je ne vidite uživo. Sigurno ste viđali na Internetu slike egzotičnih plaža na Karibima ili Maldivima? Isto možete očekivati i u Grčkoj, koju i nazivaju evropskim Maldivima – beskrajno tirkizno more u nestvarnim azurnim nijansama, bele peščane plaže, planinske vrhove, šume četinara, maslinjake i vinograde. Dodajte na prirodne lepote vesele, dobrodušne i srdačne grčke domaćine, ukusnu hranu, odlična vina, dobru muziku… Šta više možete poželeti?

Hajde da vidimo koja su odredišta u Grčkoj idealna za porodice sa decom i za mlade ljude u potrazi za dobrim provodom:

Najpopularnija letovališta u Grčkoj za porodice

Kada na more pođete sa decom, jasno je da vam diskoteke i klubovi nisu prioritet – pored dobrog smeštaja većina porodica traži mirne i čiste plaže, dobru infrastrukturu mesta koja podrazumeva dom zdravlja, prodavnice, igrališta, organizovan prevoz na izlete i slične stavke.

Ako je Grčka letovanje vaš odabir i krećete u porodičnom aranžmanu, predlažemo vam da razmotrite Eviju ili Tasos. Ove destinacije idealne su za porodične momente zbližavanja, zabave i odmora.

Evia

Evia je drugo po veličini ostrvo posle Krita i jedno od dva do kojih možete doći automobilom. Eviji se može prići preko dva mosta, „starog kliznog mosta“ i novog „visećeg mosta“, oba povezuju Sterea Ellada (kopnena Grčka) sa Halkidom, glavnim gradom Evije. Iako smeštena veoma blizu Atine, Evija je još uvek neistraženo ostrvo. Njen planinski teren s jedne strane i njena relativno nerazvijena putna mreža držali su Eviju daleko od masovnog turizma, stoga je savršena za porodice!

Idealna je za decu školskog uzrasta i tinejdžere, ako odsednete na strani Egejskog mora, ali i veoma pogodne za bebe i mališane na strani južnog zaliva gde su plaže peščane. Čitavo ostrvo se može istražiti automobilom krivudavim putevima na prelepim planinama sa slikovitim pogledom. Pogodna je za ljubitelje agroturizma, ekoturizma, pešačenja, jahanja i biciklizma.

Tasos

Tasos je najpogodnije ostrvo za porodični odmor sa malom decom. Najbolje mesto za porodice sa decom je Skala Potamias – Zlatna plaža. Nalazi se na istočnoj strani Tasosa, samo 10-15 minuta od glavnog grada Tasosa, Limenasa. Plaža od 3,5 km, koja “ujedinjuje” dva područja, je peščana i njene vode su veoma plitke. Najveća plaža na Tasosu, Skala Potamia – Zlatna plaža je najbezbednija i najbolja plaža za porodice sa malom decom.

Osećaj zlatnog peska plaže neće vam dozvoliti da zaboravite dete u sebi, jer je igra u pesku želja i letnja navika mladih i starih. Usluge i aktivnosti sportova na vodi pružaju se na ovoj čuvenoj plaži. Ova magična lokacija kombinuje divlju lepotu najviše planine na Tasosu, Ipsariona (1203 metra). Intenzivna vegetacija mesta ne ostavlja vas ni na minut da se naviknete na neopisivu lepotu borovog zelenila u kombinaciji sa plavetnilom neba i mora.

Na mnogim delovima plaže nalaze se ležaljke i suncobrani, jer se iza njih nalaze mnogi barovi na plaži gde možete uživati u kafi ili hladnom osveženju.

Najpopularnija letovališta u Grčkoj za mlade

Dok su porodice zaokupljene potragom za mirnim letovalištima, kojih u Grčkoj ima na pretek, mladi traže mesta koja kombinuju savršene plaže, dobar provod i adrenalinske sportove. Ima li boljih od Zakintosa ili Lefkade?

Lefkada

Lefkada je poznata po talasima koji su idealni za sve vrste morskih sportova, kao i po rajskim plažama čija lepota oduzima dah, ali to nije sve – na Lefkadi vas očekuje i raskošan noćni život!

Ostrvo nudi više opcija da provedete noć u zavisnosti od vaših interesovanja i raspoloženja. Od noćnih klubova sa živahnom muzikom do izuzetno raskošnih vinskih barova, Lefkada ima sve što je potrebno za dobar noćni provod. Kako sunce zalazi, Lefkada postaje ostrvo idealno za zabavu jer turisti mogu da uživaju u muzici i osvežavajućim pićima do ranih jutarnjih sati.  Uprkos činjenici da postoje opcije širom ostrva – većina beach barova organizuje i noćne žurke, glavne scene zabave mogu se naći u Nidriju i u glavnom gradu ostrva. 

Zakintos

Ostrvo Zakintos vam je sigurno poznato po veličanstvenim plažama sa belim peskom, nasukanom brodu o kojem kruže brojne legende, žurkama na otvorenom moru, morskim kornjačama, fokama i delfinima, ali noćni život ovog ostrva je takođe specifičan.

Ostrvo Zakintos je poznato po divljem noćnom životu, posebno u regionu Laganasa. Mnogi noćni barovi i klubovi nalaze se u Laganasu, britanskom odmaralištu na južnoj strani ostrva, gde stvari često postaju ekstremne jer su britanci poznati po ludom provodu. Stvari u ostatku ostrva su više lounge, sa lepim barovima u gradu Zakintos, kao i u Ciliviju, Alikesu, Argasiju i drugim turističkim mestima. Ovi lounge barovi obično ostaju otvoreni do 2 ili 3 sata ujutru.

Za mirniji noćni izlazak, možete otići na večeru u brojnim restoranima širom ostrva. Na Zakintosu možete pronaći sadržaj po meri – od etno restorana do tradicionalnih taverni pored mora i u planinskim selima.

Skijatos

Skijatos je još jedna popularna destinacija za mlade – uz čarobne plaže i prirodne lepote koje očaravaju, Skijatos je ostrvo za sve preferencije po pitanju noćnog života. Postoje noćni klubovi, kao i lounge barovi. Većina klubova i barova nalazi se u gradu Skijatosu, bilo duž lučke strane ili u starom gradu. Neki barovi na plaži takođe ostaju otvoreni do kasno i organizuju žurke na plaži.

Leti su poznati di-džejevi često pozvani da puštaju muziku u barovima Skijatosa, stvarajući atmosferu poznatih svetskih zabava. Za mirniju noć možete uživati u dugoj večeri u brojnim primorskim tavernama na ostrvu, a zatim u šetnji živahnim gradom.