Nacionalni dan bez duvanskog dima: COVID-19 i pušenje

Nacionalni dan bez duvanskog dima
Nacionalni dan bez duvanskog dima. Foto: Ilustracija, PrtSc

U Srbiji se 31. januara obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima. Na današnji dan javnost se upozorava na štetne efekte upotrebe duvana, kao i posledice izlaganja duvanskom dimu.

Ovogodišnji Nacionalni dan bez duvanskog dima obeležava se u vremenu pandemije koje je uticala na brojne segmente života. Međutim, da li je masovna biga o zdravlju promenila navike pušača?

Rezultati istraživanja Kancelarije za prevenciju pušenja iz 2020. godine pokazuju da epidemija COVID-19 nije bitno uticala na pušačke navike većine pušača (91%). Četiri odsto pušača povećalo je broj cigareta, a isto toliko je smanjilo broj popušenih cigareta u toku dana. Samo 1% pušača je prestalo da puši.

Brojna istraživanja potvrdila su da su pušači pod povećanim rizikom obolevanja od raznih bolesti

Tu spadaju

 • bolesti srca i krvnih sudova,
 • bolesti disajnih organa,
 • maligne bolesti i
 • brojna druga oboljenja.

Pušenje i upotreba duvana negativno deluju na imuni sistem. To otežava sposobnost organizma da se brani od infekcije, pa se iz navedenih razloga pušači mogu smatrati posebno osetljivom grupom stanovništva kada je u pitanju COVID-19, oboljenje izazvano novim korona virusom SARS-CoV-2.

U cilju prevencije prenosa virusa savetuje se da se izbegava dodirivanje lica rukama. Ova preporuka se teže može primeniti kod korisnika duvana koji tokom pušenja ili upotrebe duvana češće rukama dodiruju lice, pa zato pušenje može predstavljati rizik kod prenosa virusa. Pored toga, tokom pušenja skida se maska, koja je u toku pandemije u zatvorenim prostorima obavezna.

Pandemija COVID-19 dodatno ističe značaj prestanka pušenja. Institut za javno zdravlje Srbije podseća da je prestanak pušenja jedan od najznačajnih koraka koji pušači mogu preduzeti u cilju poboljšanja zdravlja.

Kako u društvu razviti svest o štetnosti pušenja?

Krug zdravja ističe da da duvanski dim dirktno ugrožava zdravlje pušača, a indirektno utiče i na osobe koje su u blizini pušača. Stoga predlažu da se menja svest društva:

 • Potrebno je edukovati decu od najranijeg detinjstva i predstaviti im duvanske proizvode onakvim kakvi zapravo i jesu.
 • Potrebno je raditi na tome da se reklamiranje i prodaja duvanskih proizvoda ograniče, kao i konzumacija na javnim mestima.
 • Potrebno je pričati o različitosti duvanskih proizvoda, jer iz godine u godinu se pojavljuju novi proizvodi zamaskirani u lepa i mirišljava pakovanja, koji su navodno manje štetni i bolji od cigareta. A suštinski su podjednako štetni i  donose loše posledice.
 • Potrebno je zahtevati da mesta na kojima borave deca budu mesta bez duvanskog dim

Statistika

 • Svake godine duvanski dim ubije oko 8 miliona ljudi, od čega je oko 1 milion pasivnih pušača.
 • U Srbiji svake godine oko 15,000 ljudi prevremeno umre zbog konzumiranja duvanskih proizvoda.
 • Po podacima iz 2017. godine više od 80% učenika koji puše cigarete uspevaju da ih kupuju u prodavnicama uprkos tome što je prodaja cigareta zabranjena maloletnim licima.
 • Više od 60% mladih je izloženo duvanskom dimu na zatvorenim javnim mestima.
 • Po poslednjim istraživanjima čak svaki treći učenik prvog razreda srednjih škola je bar jednom probao cigarete.
Dostava hrane u Nišu