Na današnji dan rođen Stevan Sremac

Stevan Sremac

Jedan od najpoznatijih, najčitanijih i najznačajnijih srpskih pisaca, Stevan Sremac, rođen je na današnji dan pre 163 godine.

Stevan Sremac rođen je 23. novembra 1855. godine u Senti, u zanatskoj porodici. Detinjstvo je proveo u Senti, a u Beograd se preselio 1868, radi daljeg školovanja, gde i završava Prvu beogradsku gimnaziju.

Relativno rano je ostao bez roditelja, pa brigu o njemu preuzima ujak, Jovan Đorđević. Zahvaljujući njemu, Sremac razvija strast prema istoriji, koju će i studirati, ali se i priključuje Liberalnoj stranci. U okviru nje, Sremac se kao ličnost formira u konzervativca, opijenog romantičnom i idealizovanom prošlošću.

Stevan Sremac je svoj radni vek proveo u školama u Nišu, Pirotu i Beogradu. Pisanjem počinje da se bavi dosta kasno, u ranim 30-tim godinama života, ali ga to ne sprečava da postane jedan od najvećih predstavnika srpske humorističke proze i realizma u Srbiji.

Iako Liberal, Sremac nije dopuštao da njegovi ideološki pogledi utiču na predstavu stvarnosti u njegovim delima. Uglavnom je pisao o stvarima koje je sam čuo i beležio tokom putovanja po Srbiji, pa je ostao upamćen kao „pisac sa beležnicom“. Neka od najpoznatijih dela Stevana Sremca, poput Pop Ćire i Pop Spire, deo su lektire koju deca izučavaju u školama.

Mnoge anegdote vezane su za Sremca. Prema jednoj, na predavanju o istoriji evropskih naroda govorio je o izgradnji velikog nasipa na obali u Holandiji, koji bi sprečio poplave. U tom času, pala mu je na pamet priroda srpskog naroda, pa je izjavio: „Da su to bili Srbi, čekali bi da im izrastu škrge, pa plivali!“.

Stevan Sremac je umro u Sokobanji 1906 godine. Iza sebe je ostavio brojne romane i pripovetke, bezvremene umetničke vrednosti.

tiffany production