Meštani Lalinca u borbi protiv divljih deponija

meštani lalinca
Foto: EKO Gerila Niš, Facebook

Meštani Lalinca odlučili su da osnuju udruženje “Južna Morava Lalinac” i sami reše problem divljih deponija u svom okruženju.

Meštani Lalinca udružili su se i sakupili oko 200 kubika smeća sa divljih deponija koje se godinama stvaraju. Ovo je njihova prva akcija, i ne planiraju da se zaustave. Njihov sledeći korak je izrada plana za uređenje ovog prostora, i adaptacija dečijim potrebama.

Njihovu akciju podržali su uruženje “EKO gerila Niš”, aktivisti Kancelarije za mlade GO Palilula, rukovodioci opštine, Direkcija za izgradnju grada Niša i JKP “Mediana”.

Nadležni najavljuju da će ovaj prostor biti pretvoren u park, a za sada su postavljene table sa upozorenjem o zabrani bacanja smeća.

Podsetimo, nedavno je Organizacija “Ekolucija 018” popisala više od 100 divljih deponija na teritoriji niških opština.

Prema njihovim podacima 70% ovih deponija nalazi na teritoriji GO Palilula. “Ova opština je i opština sa najviše ekoloških problema, koje niko ne rešava”, ističe “Ekolucija 018”. U svom saopštenju naveli su da su deponije grupisane oko korita Nišave i Južne Morave, ali i oko poljoprivrednih useva. “Ovaj problem utiče na zagađenje vode, vazduha, zemlje, ali i hrane koju svi konzumiraju” smatraju.

Njihov cilj je da u saradnji sa nadležnim institucijama očiste deponije, a da se na očišćenim mestima simbolično zasadi drveće.

“Tako će se povećati broj zelenih površina koje su neophodne ovom  gradu. Na tim mestima treba postaviti i table sa upozorenjem “Zabranjeno bacanje smeća“. Naravno, komunalna policija i inspektori za zaštitu životne sredine moraju povećati kontrolu, kako divlje deponije ne bi nastajale iznova i iznova.”