Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Tiče me se

dan borbe protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Danas se širom sveta obeležava Dan borbe protiv nasilja nad ženama. U Srbiji je po drugi put pokrenuta kampanja „Tiče me se“. Ona za cilj ima stvaranje društva koje neće tolerisati nasilje nad ženama.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1999. godine proglasila 25. novembar za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kako bi se podigla svest o činjenici da su žene širom sveta žrtve seksualnog, psihičkog, fizičkog, porodičnog nasilja, zlostavljanja i mnogih drugih vidova nasilja. Ovim datumom u Republici Srbiji počinje i akcija „16 dana aktivizma”. Ona traje do 10. decembra, kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava.

Nasilje nad ženama i devojčicama predstavlja najčešći oblik kršenja ljudskih prava. Podaci pokazuju da su jedna od tri žene u svetu prebijene, prisiljene na seksualni odnos ili su doživele neki vid zlostavljanja. Nasilnik je najčešće muškarac iz bliskog okruženja.

Nasilje u porodici nije privatna stvar, tiče se svih nas.

Sa ciljem da pomogne građankama Srbije da prepoznaju nasilje u porodici, UNDP je pripremio informativni poster.On sadrži najvažnije informacije o problemu nasilja prema ženama i načinima da se nasilje prijavi i tako obezbedi pomoć i ženama i njihovim porodicama.

Snimljen je i spot kojim se podiže svest o tome da ne treba da okrećemo glavu kada primetimo nasilje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UNDP Serbia (@undp_serbia)

Svako nasilje u porodici treba da bude prijavljeno. To je moguće učiniti anonimnim i besplatnim pozivom policiji na 192. Za informacije i podršku, svakog radnog dana od 10 do 20 sati, dostupan je SOS telefon Autonomnog ženskog centra: 0800 100 007.

Dostava hrane u Nišu