Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

dan borbe protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Danas se širom sveta obeležava Dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se 25. novembra u znak sećanja na 25. novembar 1960. godine kada su u Dominikanskoj republici brutalno ubijene sestre Patrija, Minerva i Marija Tereza Mirabel, zbog svojih revolucionarnih aktivnosti i borbe za demokratiju.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1999. godine proglasila 25. novembar za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kako bi se podigla svest o činjenici da su žene širom sveta žrtve seksualnog, psihičkog, fizičkog, porodičnog nasilja, zlostavljanja i mnogih drugih vidova nasilja. Ovim datumom u Republici Srbiji počinje i akcija „16 dana aktivizma”. Ona traje do 10. decembra, kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava.

Nasilje nad ženama i devojčicama predstavlja najčešći oblik kršenja ljudskih prava. Podaci pokazuju da su jedna od tri žene u svetu prebijene, prisiljene na seksualni odnos ili su doživele neki vid zlostavljanja. Nasilnik je najčešće muškarac iz bliskog okruženja.

Nasilje nad ženama i devojčicama predstavlja najčešći oblik kršenja ljudskih prava.

Nasilje nad ženama je fenomen koji zahteva sistemski angažman celog društva i zato su važni kontinuirani zajednički programi, koji se bave tim problemom, kao i aktivnosti na suzbijanju nasilja u porodici.

Od 2002. godine u Krivičnom zakonu država po prvi put objavljuje da nasilje u porodici nije lična stvar člana porodice nego da je to društveno i državno pitanje.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama prilika je da se još jednom ukaže na ovaj problem i napore koji se preduzimaju za njegovo uklanjanje i stvaranje uslova za bezbedan život svih žena.

ZA NASILJE NEMA OPRAVDANJA
NASILJE NAD ŽENAMA JE ZLOČIN!

Nasilje u porodici nije privatna stvar, tiče se svih nas. Svako nasilje u porodici treba da bude prijavljeno. To je moguće učiniti anonimnim i besplatnim pozivom policiji na 192. Za informacije i podršku, svakog radnog dana od 10 do 20 sati, dostupan je SOS telefon Autonomnog ženskog centra: 0800 100 007.