Međunarodna izložba o holokaustu u Prvoj niškoj gimnaziji ”Stevan Sremac”

Međunarodna izložba o holokaustu u Prvoj niškoj gimnaziji ''Stevan Sremac''
Međunarodna izložba o holokaustu u Prvoj niškoj gimnaziji ''Stevan Sremac''

Prva niška gimnazija ”Stevan Sremac” biće domaćin međunarodne izložbe koja se bavi istorijom Jevreja na Balkanu i njihovim stradanjem za vreme Drugog svetskog rata.

Svečano otvarnje izložbe je u utorak, 17. aprila od 20 sati, u svečanoj sali Gimnazije. 

Izložba sadrži dve postavke, od kojih se jedna bavi sefardskim Jevrejima (Izgubljeni svet sefardskih Jevreja), a druga se bavi tragičnom sudbinom jedne mlade Jevrejke (Pisma  Hilde Dajč).

Izložba je započela svoje putovanje Balkanom u Beogradu, u Nišu će boraviti od 17. do 30. aprila u Prvoj niškoj gimnaziji ”Stevan Sremac”, da bi nakon toga nastavila svoj put ka Sarajevu i drugim gradovima na Balkanu.

Međunarodna izložba o holokaustu u Prvoj niškoj gimnaziji ”Stevan Sremac”

Ova izložba pruža obilje informacija o Jevrejima koji su živeli na našim prostorima pre Holokausta, ali je zanimljiva i zato što informacije prenosi na neobičan način.

Izložba o Hildi Dajč predstavljena je u obliku stripa čiji je autor Aleksandar Zograf, a vodiči kroz izložbu bice učenici gimnazije.

Izložbu će u narednom periodu moći organizovano da vide i učenici ostalih niških škola, kao i zainteresovani građani, a deo je obeležavanja 140 godina od osnivanja Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”.

Ovo je idelana prilika da mnogi učenici Niša, ali i svi ostali građani, nauče nešto o životu, kulturi i stradanju naših nekadašnjih sugrađana.

Izložbu organizuje Centropa (Jevrejski istorijski institut), Memorijalni centar Holokausta Jevreja Makedonije, Međunarodna alijansa sećanja na Holokaust (IHRA), uz podršku Ministarstva prosvete Republike Srbije, kao i ambasada Izraela i SAD u Srbiji.

Global Digital Clinik