“Lutajuća srca i prijatelji” koncert za Miku i Minju

U četvrtak, 18. maja od 20 časova, održaće se veliki koncert „Lutajuća srca i prijatelji“ u Narodnom pozorištu Niš posvećen legendaronoj grupi “Lutajuća srca” i njenim osnivačima Milanu Minji Markoviću i Miroljubu Miki Jovanoviću.

Spomenka Đokić, članica ovog legendarnog sastava i jedan od najboljih ženskih vokala bivše Jugoslavije, mesecima okuplja niške muzičare koji će učestvovati u programu.

Koncert će biti ispunjen numerama poznate niške grupe, a izvođači će biti prošarani poznatim niškim muzičkim snagama. Svi izvođači su u nekom trenutku radili sa članovima ovog sastava koji je bio popularan u bivšim jugoslovenskim republikama.

Na koncertu će gostovati i niški glumački par Ivana i Riki Nedović, koji su često sarađivali sa ovom niškom grupom koja je Niš predstavila u najlepšem muzičkom svetlu.

Pesme ove grupe izvodiće Ansambl Groš, Vokalna grupa Konstantin, Dejan Najdanović Najda, Nina Ćosić i Minjin sin, Đorđe Marković.

„Drago mi je da i dalje postoje ovakve inicijative za organizovanje memorijalnih koncerata jer ljudima treba osveženje sa tom starom muzikom, da se svi oni podsete kako je to nekada bilo i kako bi moglo da se to prenese mlađim generacijama, naravno uz novi zvuk i novim kreacijama u aranžmanima, ali i ponekom novom kompozicijom”, rekao je Đorđe Marković.

Đorđe Marković/ Foto: privatna arhiva

Đorđe je otkrio i da su pripremali posebno iznenađenje za sve prijatelje “Lutajućih srca”.

„Kao jedna specijalna stvar koja će biti iznenađenje za publiku na koncertu, ja ću izvoditi pesmu koja nikada nije izašla na pločama „Lutajućih srca“ i to je poklon publici od mene ali i od Mike i Minje, jer su moj tata i kum pisali većinu pesama i kreirali sve zajedno, a ja ću to ovom prilikom predstaviti publici.„

Iako se čini da je Đorđe započeo svoju karijeru u muzici pored svog oca Minje, koji je bio poznati čelista, producent i kompozitor, on sam tvrdi da je muzika pronašla njega kroz njegov duh.

Minja i Đorđe Marković
Foto: privatna arhiva

„Ja na sebe ne gledam kao na Minjinog naslednika jer mene tata nikada nije pripremao za te stvari, da ja budem nečiji naslednik, da budem bolji od njega ili te neke stvari. Uvek me je učio kako da ja budem ja i kako da muziku kreiram onako kako je ja čujem i da izađem iz te senke o kojoj svi pričaju „ti si Minjin sin“ treba da se izađe van toga i da se kreira nešto svoje.“

Priča o uspešnoj niškoj grupi je sačuvana od zaborava u dugometražnom dokumentarnom filmu “Arhiv emocija – Lutajuća srca” u produkciji Olivera Paunovića koji je objavljen 2016. godine.

Koncert su organizaciono i tehnički pomogli Studentski kulturni centar, Narodno pozorište i Grad Niš.

Global Digital Clinik