Kuhinjski pribor za koji niste znali da ima rok trajanja

kuhinjski pribor
Foto: Ilustracija, Unsplash

Čini vam se da je u kuhinji sve savršeno i da je kuhinjski pribor pod kontrolom, a onda, “kao grom iz vedra neba”, vaš petnaest godina star blender počinje da širi neugodni miris zapaljene plastike.

Sprečite ovakve i slične probleme tako što ćete saznati kada je pravo vreme da zamenite određene aparate i kuhinjski pribor koje svakodnevno koristite prilikom pripreme obroka.

Drvene kašike – varjače

Menjajte ih svake tri godine ili kada primetite da su oštećene. Napukle varjače predstavljaju pravi mali raj za razvoj opasne bakterije ešerihije koli.

Gumene spatule

Menjajte ih svake dve godine ili kada su vidno izgrebane, istopljene ili promenile boju. Složićete se da kao takve ne izgledaju nimalo uredno.

Noževi

Menjajte ih svake dve godine ili ako su slomljeni, zarđali te nema svrhe da ih više oštrite. Savet: Produžite im vek trajanja tako što ćete ih oštriti jednom nedeljno i to kamenom ili brusom za oštrenje.

Suđe od teflona

Menjajte ga svake dve do tri godine. Kada se pojave ogrebotine, pa teflon počne da se “ljušti”, a pranje ostataka od, recimo, jaja postane prava mala noćna mora, vreme je za kupovinu novog suđa. Savet: Produžite im rok trajanja tako što ćete tiganje i šerpe zakačiti da vise uspravno ili staviti salvetu između njih, ako ih slažete jedne na druge.

Plastične daske za sečenje

Menjajte ih svake godine ili nakon što tragovi od noža postanu vidljivi. Najbolje bi bilo kada biste imali različite daske za meso i povrće, kako biste smanjili rizik od trovanja salamonelom ili nekom drugom opasnom bakterijom.

  Poziv pripadnicima nacionalnih manjina da se upišu u birački spisak

Blender

Ako je verovati proizvođaču, idealno vreme za zamenu blendera jeste kada se na bokalu pojave pukotine ili ako motor dođe u kontakt s vodom. Inače, sve što je potrebno jeste da s vremena na vreme zamenite tupe oštrice novima.