Krizni štab: Nastava od septembra u školama

krizni štab

Krizni štab je odlučio da nastava u školama u Srbiji od septembra bude održavana regularno i da časovi traju 45 minuta.

Prema rečima Ministra prosvete Branka Ružića đaci neće biti deljeni po grupama a časovi će trajati 45 minuta.

„To smatramo najzdravijim pristupom za obrazovanje, ali to ne znači da prethodnu godinu smatramo nekvalitenom jer smo svi dali maksimum da deca stiču potrebno znanje i upisuju željene škole“, rekao je Ružić.

Ružić je dodao da je tim za škole u kom su predstavnici Instituta „Batut“ i ministarstva prosvete sačinio praktični predlog sa kojim su izašli pred Krizni štab, a kojim će biti definisano šta da se radi kada se po opštinama pojavi veći broj zaraženih.

„Ukoliko dođe do promene u broju zaraženih, lokalne samouprave će odlučivati o tome da li i kako će se menjati način nastave„, rekao je Ružić.

Škola će početi 1. septembra, a u opciji su tri modela o kojima će se odlučivati ukrštanjem parametara o broju vakcinisanih, broju testiranih  i zaraženih u jedinicama lokalne samouprave.

Prvi model podrazumeva neposrednu nastavu u školi, za sve učenike bez deljenja u školi, gde će učenici nositi maske tokom odgovaranja i komunikacije, a nastavnici koji su vakcinisani neće nositi maske osim kada je na manjoj udaljenosti od đaka od 1,5 metara“, kaže ministar.

Drugi model, naveo je Ružić, je kombinovani model sličan prošlogodišnjem za učenike sedmog i osmog razreda i srednjoškolce što bi značilo da bi jedan dan radili onlajn, a drugi dan imali neposrednu nastavu.

Treći model predstavlja one najugroženije jedinice loklane samouprave i za te škole je prepremljena onlajn nastava za srednjoškolce, a za osnovce kombinovana nastava.

Od prvog do četvrog razreda išli bi na časove od 30 minuta i kao i prošle godine delili bi se na grupe manje od 16 učenika. Drugi ciklus od petog do osmog razreda smenjivali bi se u modelu nastave u danu.

Izvor: N1,RTS