Koje su cene stanova u Nišu – Analize i saveti za kupovinu

modern white and blue residential building, Chisinau, Moldova

Potraga za stanovima u većim gradovima raste iz dana u dan. Razlog toga jeste da sve više porodica stremi ka boljim finansijskim i ekonomskim uslovima, što može da pruži život u gradu. Kada je u pitanju Srbija, stanovništvo se uglavnom kreće prema najvećim gradovima, a jedan među njima jeste i Niš.

Niš je treći grad po veličini u zemlji, a ujedno je i jedan od glavnih poslovnih, ekonomskih i kulturnih centara u čitavoj zemlji. Nalazi se na raskrsnici glavnih međunarodnih puteva, što ga čini idealnim mestom za života. Osim toga, Niš je jedan od glavnih studentskih centara u regionu, budući da je ovo univerzitetski grad sa čak 11 fakulteta. Zbog toga, ne čudi činjenica da je jedan od omiljenih izbora mnogih mladih ljudi koji planiraju da započnu život u gradu.

Koji delovi Niša su najtraženiji?

Sam grad Niš ima nekoliko gradskih opština, a skoro svaka od njih beleži znatan porast stanovništva. Samo neke od najpopularnijih gradskih opština za život jesu Medijana i Palilula, dok se Pantelej i Crveni Krst takođe razvijaju u pravcu izuzetno naseljenih opština. Zahvaljujući velikoj potraži, cene stanova u Nišu kotiraju se upravo po tome. 

Centar Niša je odličan izbor za stanovanje iz više razloga. Pre svega, u centralnom delu ovog grada moguće je pronaći ogroman broj kvalitetnih stanova koji su potpuno novi ili tek u izgradnji. Njih odlikuje kvalitetna gradnja, izuzetno dobra lokacija i odlična povezanost sa svim ustanovama, autobuskim stanicama, univerzitetima, prodavnicama i slično. Osim toga, periferija grada poslednjih godina takođe dobijaju primat kada je u pitanju broj stanovnika, budući da postoji veliki broj građana koji pretenduje da živi u mirnom okruženju, daleko od centralne buke. 

Kako se kreću cene stanova u Nišu?

Kada se poredi cena stanova u Nišu u odnosu na srpsku prestonicu, može se reći da je cena iznajmljivanja ili kupovine stana u Nišu izuzetno jeftinija i pristupačnija. Zbog toga, mnogi mladi teže da započnu svoj novi život upravo u Nišu, budući da je to grad koji je po mnogo čemu pristupačniji od ostalih delova Srbije. Sa druge strane, Niš pruža sve ono što je potrebno jednom čoveku za pristojan i lagodan život. 

Kada su u pitanju stanovi na prodaju u Nišu, njihova cena može značajno da varira. Najjeftiniji stan koji možete naći u Nišu može imati cenu već od 1500 evra po metru kvadratnom, što je izuzetno pristupačna cena za različite slojeve društva. Važno je napomenuti da je većina stanova u novogradnji, što će obezbediti svima da pronađu siguran i kvalitetan stan. 

Prosečna cena stana u Nišu iznosi od oko 40 do 50 hiljada evra. Najskuplji stanovi u ovom gradu uglavnom su smešteni u strogom centru grada, a njihova cena može ići sve do 500 hiljada evra. U Nišu možete pronaći i stanove sa različitom strukturom, što će vam značiti ukoliko planirate život sa porodicom.

Kako pronaći idealan stan u Nišu?

Kada se nađete u potrazi za stanom, potrebno je da detaljno istražite celokupnu ponudu koja postoji u Nišu. Osim toga, važno je sagledati i sopstvene potrebe na osnovu kojih tražite odgovarajući stan. Primera radi, ukoliko zahtevate dodatne pogodnosti prilikom potražnje stane, treba da znate da će to zasigurno povećati samu cenu. Tako će stanovi u Nišu koji imaju garažu, obezbeđeno parking mesto, lift, terasu ili nešto drugo sigurno biti skuplji u odnosu na ostale koji to nemaju. 

Sa druge strane, na cenu stana uticaće i sama kvadratura. Ukoliko planirate da živite sa partnerom ili porodicom, jasno je da će i sama cena stana biti veća, budući da će vam biti potreban veći prostor. Takođe, udaljenost od centra će dosta uticati na cenu, a ako budete tražili stan na periferiji možete očekivati nešto niže cene u odnosu na sami centar grada. U ovim ali i mnogim drugim stvarima može da vam pomogne i agencija za nekretnine, koja će vas najbolje uputiti u tržište stanova i dati vam najbolje savete.

Iako potražnja stana može biti naporan i mukotrpan posao, to ne mora uvek da bude slučaj. Važno je da detaljno poznajete svoj budžet, ali i da se pravovremeno informišete o cenama stanova. Isto tako, ukoliko na vreme razmislite o lokaciji, kvadraturi i svim dodatnim pogodnostima koje su vam potrebne, veće su šanse da lakše i uspešnije pronađete stan u Nišu. Na taj način ćete znati kako da odaberete budući stan i kako da u njemu stvorite dom za ceo život.

Global Digital Clinik