Ko su najbolji učitelji i nastavnici u Srbiji? Konkurs za najboljeg edukatora

projekti
Ilustracija

Udruženja za podsticanje preduzetništva Živojin Mišić, otvorilo je peti po redu konkurs za Najbolje edukatore u Srbiji, kroz koji nagrađuje najbolje učitelje i nastavnike osnovnih i srednjih škola u našoj zemlji.

Prijave su otvorene do 1. jula, a 10 najboljih biće nagrađeni. Svaki edukator dobiće ličnu nagradu od 40.000 dinara, kao i 100.000 dinara koje može da uloži u projekte sa decom i unapređenje nastave.

Šta jednog nastavnika čini izuzetnim? Šta danas uopšte znači biti najbolji nastavnik i šta je adekvatno znanje? Kakvi su to nastavnici koje učenici pamte i koji su ih možda inspirisali da se u životu bave svojom sadašnjom profesijom? Koliko je nastavnički poziv važan za pravilno odrastanje novih generacija i zdravo društvo? Da li ga dovoljno uvažavamo i podržavamo?

I niški profesori su bili nagrađivani
I niški profesori su bili nagrađivani; Foto: FB Udruženje Živojin Mišić

“Učitelji i nastavnici osnovnih i srednjih škola koji su nagrađeni tokom protekle četiri godine realizacije ovog projekta se odlikuju inovativnošću, posvećenošću, aktivizmom, spremnošću da uče, da se usavršavaju i prilagođavaju modernim potrebama obrazovanja, da primenjuju nove metode i sredstva u nastavi, da učenike uče kako da primenjuju znanje i tako ih pripremaju za savremene zahteve tržišta rada. Oni su pokretači pozitivnih promena u svojoj okolini, pioniri napretka i postizanja natprosečnih rezultata i kao takve slobodno ih možemo nazvati i preduzetnicima u svom poslu”, kažu u Udruženju Živojin Mišić.

Nagrađivani nastavnici i učitelji; Foto: Udruženje Živojin Mišić
Nagrađivani nastavnici i učitelji; Foto: Udruženje Živojin Mišić

Za četiri godine realizacije ovog projekta nagrađeno je ukupno 59 najboljih, koji dolaze iz mesta širom Srbije, iz gradskih i seoskih škola.

U cilju unapređenja konkursa, i ovogodišnja prijava će se sastojati iz dva dela.

Prvi deo prijave vrši se isključivo preko sajta Udruženja, a kandidate mogu prijaviti učenici, njihovi roditelji, kolege, nastavnici, direktori škola ili neko ko ima uvid u rad nastavnika.

Na osnovu ove prijave, izvršiće se prvi krug selekcije kandidata.

Kanidati koji prođu prvi krug selekcije, biće kontaktirani imejlom kako bi im organizatori poslali drugi deo prijave, koji bi pokazao i profesionalni razvoj kandidata i pružio dodatne informacije.

Na osnovu obe prijave i intervjua sa kandidatima, komisija će izabrati do 10 učitelja i nastavnika osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Global Digital Clinik