Klinički centar u Nišu bezbedan za pacijente

tri punkta
Stari KC Niš. Izvor: Vikipedija Foto: Milorad Dimić

Nakon što je prilikom laparoskopske operacije žučne kese pacijentkinja zadobila opekotinu na nozi zbog neispravnog kabla, Klinički centar Niš ispoštovao je sve procedure i prijavio incident nadležnim institucijama, rekao je direktor ove zdravstvene ustanove Zoran Radovanović, na vanrednoj konferenciji za novinare.

Komisja će utvrditi da li je pitanju bila nestručnost ili varničenje kabla

Dodaje i da je formirana komisija i da je u toku postupak koji će utvrditi da li je do povrede pacijenta došlo zbog nečije nestručnosti ili varničenja kabla.

Doktor Bojan Jovanović koji je operisao pacijentkinju podsetio je da je operacija hirurški prošla kako treba i da je pacijentkinja zadovoljna otišla kući.

doktor Bojan Jovanović

Istakao je da su se ljudi bavili raznim temama povodom ovog događaja za koje nisu stručni i objasnio zašto je kabal morao da prođe preko pacijenta.

“U ovom slučaju taj neutralani kabl je bio neispravan i očigledno mu se dogodilo nešto unutra i on je pregoreo. Postoji zaštita koja se stavlja na nogu prilikom takvih intervencija i mi smo pacijentkinju na taj način obezbedili da ne bude ugrožena”, objasnio je doktor Jovanović koji je i operisao pacijentkinju.

“Svaki specijalistički aparat se proverava na godinu dana tj. proverava njegova ispravnost, a postoje i vanredne kontrole tako da su pacijenti u Kliničkom centru bezbedni. Aparat koji je korišćen u operaciji pacijentkinje nije iz novog paketa, to je stari uređaj”, istako je Radovanović.

Klinički centar u Nišu nije imao nameru ništa da sakrije, navodi direktor Zoran Radovanović.

On je naglasio da je firma Proxima distributer, a ne proizvođač kablova koji su sada sporni i da je pobedila na tenderu sa tehničkom specifikacijom da njihovi kablovi odgovaraju aparatima Kliničkog centra.

Iz Kliničkog centra u Nišu naglašavaju da i zdravstvena inspekcija vodi istragu, kao i ministarstvo zdravlja i da će ubrzo imati informacije da li je incident izazvan nestručnošću osoblja ili varničenjem kabla.

Global Digital Clinik