Kako uspešno položiti vozački ispit B kategorije

Polaganje vozačkog ispita
Polaganje vozačkog ispita

Dobijanje vozačke dozvole je svakako značajan događaj u svačijem životu koji nosi sa sobom dosta novih mogućnosti i slobode ali i veliku odgovornost.

Samo polaganje vozačkog ispita B kategorije može biti stresno iskustvo, ali postoje načini da se za njega pripremite tako da ga uspešno položite.

Auto škola Petrović već više od dve decenije organizuje pripreme za polaganje vozačkog ispita tako da je pohađanje nastave u njoj odličan izbor ukoliko želite da steknete kvalitetno znanje i iskustvo potrebno za polaganje teorijskih i praktičnih ispita.

Ovo su neke od preporuka koje Vam mogu koristiti da što jednostavnije položite vozački ispit B kategorije.

  1. Pohađajte praktičnu nastavu redovno. Bilo bi poželjno da imate časove barem dva puta nedeljno. Tako ćete izvući maksimum iz časova vožnje jer će Vam to omogućiti postepeno napredovanje.
  1. Vežbajte što više i pratite svoj napredak. Registrujte i obeležite svaki momenat kada naučite nešto novo kako biste sebe motivisali za dalje učenje. Kada neke stvari uspešno naučite i savladate, trudite se da ih što više uvežbavate. Stalnim vežbanjem i ponavljanjem već naučenog sticaćete sigurnost u svoje veštine i samopouzdanje koje će Vam biti od velikog značaja na ispitu. Ova iskustva značiće Vam ne samo u toku ispita nego i kasnije, u praksi. 
  1. Ponavljajte teoriju. Teorija i praksa su neodvojive i ukoliko se toga držite, ponavljajući povremeno i po potrebi teorijska pravila, izvući ćete maksimum iz praktične nastave vožnje. 
  1. Vežbajte vožnju u različitim uslovima. Vremenski uslovi neće uvek biti idealni i može da se desi da ispit polažete po kiši, magli ili snegu. Iako će Vaš instruktor na ovo svakako obratiti pažnju, i Vi sami se trudite da to ne smetnete s uma i da naučite da prilagođavate vožnju uslovima na putu. 
  1. Ostanite fokusirani i van časova i konstantno pronalazite mogućnosti za učenje. Vežbajte da primećujete određene situacije u saobraćaju čak i kao pešak i pokušajte da zamišljate sebe za volanom u takvim i drugim, različitim situacijama.

Pročitajte još: Kako položiti vozački iz prve

  1. Dobro isplanirajte svoje vreme. Trudite se da unapred odvojite dovoljno vremena za ceo proces pripreme za polaganje vozačkog ispita i samo polaganje.  Skraćenje cele procedure može biti kontraproduktivno, budući da se mnoge veštine stiču isključivo vremenom i vežbom, kroz iskustvo. 
  1. Trudite se da odradite dovoljan broj časova. Ukoliko se ne osećate sigurno za volanom ni nakon odrađenih obaveznih časova ili postoje neke stvari koje Vam i dalje predstavljaju slabe tačke, konsultujte se sa svojim instruktorom oko dodatnih časova.
  2. Trudite se da izbegnete uobičajene greške koje većina kandidata pravi. Ukoliko Vam se neke od njih redovno dešavaju u toku časova, potrebno je da što više vežbate i radite na njihovom ispravljanju. 
  1. Izbegavajte stres neposredno pre i na samom ispitu.

Postarajte se da na ispit dođete odmorni i naspavani. Pojedite nešto pre ispita. Glad i iscrpljenost u kombinaciji sa nervozom koja se neminovno javlja u toku ispita može vrlo negativno uticati na Vašu sposobnost da prikažete svoje znanje i veštine.

Potrebna dokumenta pripremite unapred, i trudite se da na mesto polaganja dođete 15-20 minuta ranije.

  1. Izbegavajte nervozu.  Smirenost je neophodna ne samo u toku samog polaganja vozačkog ispita već i da biste bili dobar vozač kasnije u praksi.

auto-skolaSvaki put kada se nađete u situaciji koja Vas čini napetim ili osećate da Vam pažnja popušta, trudite se da umirite um, dišite duboko i pokušajte da se opustite.

          Pročitajte još: Kako se osloboditi stresa pri polaganju vožnje

U stresnim situacijama možete biti skloni preuveličavanju tako da Vam se može činiti da su greške koje ste napravili u toku ispita, na primer,  mnogo veće nego što to objektivno jesu. Ostanite mirni, pokušajte da procenite situaciju i zatim preduzmete odgovarajuće korake da ih ispravite.

           Želimo Vam puno sreće prilikom polaganja vozačkog ispita!

Exe-Net