Kako se pravi Riblja čorba?

Riblja čorba
Riblja čorba

Riblja čorba je neizostavni specijalitet svih posnih trpeza, iz restorana Vinogradi u Grockoj saznajemo kako vrhunski kuvari prave ovo ukusno jelo od tri različite ribe iz Dunava.

Strahinja Mladenović, glavni kuvar u restoranu Vinogradi u Grockoj ističe da nam je za dobru riblju čorbu potrebno minimum tri vrste riba kako bi čorba bila što ukusnija. Strahinja često sprema riblju čorbu od riba koju alasi upecaju na Dunavu, kao što su smuđ, šaran ili som.

Nekada se ova čorba pravila uglavnom od repova i glave ribe, dakle ono što preostane, ali danas mnogi kuvari stavljaju cele ribe kako bi krajnji proizvod bio što ukusniji. Ribu je prvo potrebno očistiti, a dok se čisti riba potrebno je nositi rukavice. Ako ih nemamo, uvek možemo oprati ruke limunovim sokom i tako neutralisati miris.

Na početku potrebno je da imamo dobro korenasto povrće kao što su luk, šargarepa i celer koje ćemo dobro izdinstati.

Nakon što smo skuvali ribu sa povrćem, potrebno je narendati luk i šargarepu i to propržiti na ulju. Tu se kasnije dodaje aleva paprika, i paradajz pelat. Iz šerpe gde smo kuvali ribu sa povrćem prespemo bujon, odnosno čorbu. Zatim skuvanu ribu očistimo i sve to stavimo u šerpu u kojoj smo prethodno propržili narendani luk i šargarepu.

Izvor: Agromedia