Kako izabrati savršene naočare

savršene naočare
Foto: pixabay

Naočare danas imaju neverovatnu popularnost. Osim što ih nose zbog vida, neki ih nose i kao modni detalj bez dioptrije. Naočare za sunce svakako se nose tokom leta u gradu, na plaži, kako bi se zaštitili od sunca, ali ni tu izbor nije lak. Sve ove grupe znaju koliko je teško izabrati savršene naočare. Od mnogo obilazaka optika i prodavnica mali broj se završi kupovinom nekog para naočara.

Savršene naočare mogu da istaknu sve naše lepe crte. Ako nisu prave za nas, naočare mogu da izgledaju smešno i odvuku pažnju na nepravilnosti. Zato je neophodna priprema pred odlazak u kupovinu naočara, da bismo znali šta tražimo i da bismo lakše to pronašli. Veliki je izbor modela, pa nije uvek lako naći one koje stoje savršeno. Kupovina savršenog para može da bude izuzetno zamorna, a čak i kada izaberemo par, moguće je da ćemo ga promeniti za tri godine.

Oblik glave

Prvi korak u traženju naočara je određivanje oblika glave. Svako ima različit oblik glave ili kombinaciju više oblika. Otkrivanje oblika glave nam pomaže ne samo u traženju savršenih naočara, već i za druge stvari. Za svaki oblik glave postoje naočare koje će istaći prirodnu lepotu i crte lica.

Verovatno pripadate nekom od sledećih oblika glave: kockasti, okrugli, oblik srca, trijangl, ovalni. Moguće je i da imate kombinaciju dva ili više oblika. Pogledajte se u ogledalu. Razmislite kom tipu pripadate. Kada to otkrijete, biće vam lakše u potrazi. Gledajte koji oblik najviše liči na vaš. Čak i ako ne izgledate potpuno kao okrugli oblik ili oblik srca, svejedno ćete ličiti na njih. Ili na kombinaciju više oblika. Obavezno obratite pažnju na bradu. To vam može pomoći. Razmislite da li je okrugla ili kockasta, da li je vidljivo izbačena. Korak po korak i otkrićete koji je oblik vaše glave.

Kockasti oblik

Ovaj oblik ima ošte ivice na licu. Ovom obliku najbolje stoje tanji i pomalo zakrivljeni okviri. To daje harmoniju i prirodni balans licu. Birajte okrugle ili ovalne naočare. Nađite oblik koji je proporcionalan vašem licu i dužini i širini. Birajte širi oblik naočara za sunce, takođe zaobljen.

Okrugli oblik

Ovakvo lice je uglavnom celo zaobljeno, a ivice su nežne. Uglavnom je dužina jednaka širini lica. Nađite oblik koji će stvoriti uglove i ivice. To su pravougaoni oblici, različiti geometrijski oblici ili mačji oblici naočara.

Oblik srca

Ovaj oblik lica je najširi u predelu obrva, a onda se sužava polako. Nađite okvir koji je malo širi od vašeg čela. Ako vam je uska brada, probajte sa okvirom čija je donja strana veća. Ovalni oblici i oblici svetlih boja takođe će izgledati super na vašem licu.

Oblik trijangla

Ovakav oblik je naširi u predelu brade, a najuži u predelu čela. Potrebne su vam naočare koje rade kao ogledalo. Šire u gornjem, a uže u donjem delu. Potražite naočare koje su spoj zaobljenih i oštrih ivica. Za vas je pogodan i mačji oblik. Takođe, možete pokušati i sa okruglim oblikom. On će pružiti balans vašem licu. Birajte naočare za sunce koje su suprotne strukturi vašeg lica.

Ovalni oblik

Ljudima čije lice ima ovalni oblik uglavnom lepo stoji svaki oblik naočara. Uže čelo i brada čine ovalni oblik lica najrasprostranjenijim među stanovnicima. Možete uživati u svakom trendu – jer će vam svaki dobro stajati. Potražite oblik koji je najširi tamo gde je i vaše lice najšire.
Možete potražiti kockaste, pravougaone ili geometrijske oblike. Ne brinite, sigurno ćete naći savršene naočare.

Boje koje idu uz ten

Savršene naočare treba da istaknu vaš ten. U tome će najviše pomoći boja okvira. Ovaj korak ne bi trebalo da bude komplikovan. Već ste navikli da u kupovini birate one boje koje vam lepše stoje. Isto je i sa naočarama. Ako imate hladan ton, tražite hladne nijanse – crnu, sivu, plavu. Ako pripadate toplom tenu, birajte tople boje kao što su roze ili crvena. Imajte na umu da svaka boja može da nosi i hladu i toplu notu. Ako hoćete crveni okvir, a hladan vam je ten, izaberite bordo, mahagoni ili burgundi. Svaku boju možete da ukombinujete sa tenom. Samo razmislite koje vam boje najbolje stoje i pokušajte da nađete okvir u toj boji.

Lične preferencije

Malo pažnje se posvećuje stilu života pojedinca. Ako se bavite stvarima koje podrazumevaju izdržljivost, onda morate da nađete i naočare koje će biti iste takve. Svi vodimo različite živote, zato je neophodno da biramo okvir prema svom. Bitno je da nađete okvir koji će vam biti prijatan i koji će dobro stajati na nosu. Okviri su samo jedan od načina da pokažete svoju ličnost već pri prvom susretu. Čak i da pronađete divne naočare, nije dobro ako vam nisu prijatne.

Bitno je i da uklopite naočare sa radnim okruženjem. Nađite način da izbalansirate prijatnost, ali i autentičnost uz dozu profesionalnosti. Nije lako, ali ćete na taj način dobiti naočare koje možete koristiti dosta dugo. Možda ćete morati da izaberete dva para. I to je u redu. Ne postoje striktna pravila u kupovini naočara. Bitno je da sami stvorite svoja pravila – ipak je to vaše lice!

Iako kupovina savršenih naočara nije najlakša stvar na svetu, ipak nije nemoguće pronaći ovakav par. Upamtite da je strpljenje ključ. Ne možete ništa naći preko noći, pa ni naočare. Potrebno je dosta vremena da budete sigurni u vaš odabir i to je sasvim razumljivo. Savršene naočare govore umesto vas. Opustite se i uživajte u potrazi. Kada nađete savršene naočare, biće vam još slađe!