Kada je idealno vreme za kupovinu nekretnine

Nekretnine Niš
Nekretnine

Kupovina nekretnine nije laka odluka i većina potencijalnih kupaca u trenutku kupovine pokušava da predvidi kako će se kretati cene u budućnosti, da li će cene nekretnina za datu lokaciju rasti ili opadati.

Kada se pogleda prodaja stanova u Nišu  može se ustanoviti različit tempo rasta cena na različitim lokacijama.

Isto tako pre same kupovine, često se pokušava predvideti buduće kretanje kamatnih stopa, te da li je bolje sačekati povoljniji trenutak ili su kamatne stope na minimumu i kreću da rastu. Teško je doneti odluku da li nastaviti živeti kao podstanar i plaćati mesečnu kiriju ili kupiti svoj stan i kiriju pretvoriti u ratu za kredit.

Kako biste lakše doneli odluku, postavite sebi pitanje koji su vaši dugoročni ciljevi i da li je posedovanje nekretnine jedan od tih ciljeva. Obično postoje dve grupe ljudi, oni koji se odlučuju na kupovinu stana isključivo iz gore pomenutog razloga, kako ne bi traćili svoj novac na kiriju, kad te pare mogu davati za svoj stan i postoji druga grupa ljudi, koja posedovanje stana smatra jednim oblikom nezavisnosti i raduje ih činjenica da budu sami vlasnici svog stana i imaju sopstevni krov nad glavom.

Ipak pre same kupovine stana, svaki kupac treba da uzme u obzir šta zapravo sebi može da priušti.

Sa druge strane može se desiti i da banka odobri iznos stana, koji je dosta veći od očekivanog, što ne znači da bi trebalo uzetu toliku pozajmicu, jer možda nećete biti u mogućnosti da je otplaćujete toliki niz godina. Može se desiti da nakon plaćene mesečne rate kredita, nemate preostalih prihoda za osnovne potrebe.

Većina potencijalno novih kupaca napravi takvu grešku i zaleti se prilikom uzimanja kredita, da kasnije ne može ništa drugo sebi da priušti osim otplate kredita. Kao i sa bilo kojom drugom kupovinom, potrebno je sabrati sve predstojeće troškove, a ne samo uzeti u obzir visinu rate kredita, jer u većini slučajeva, uvek postoje dodatni troškovi na to.

Iako najveći deo troškova ide upravo na ratu za kredit, treba uzeti u obzir i koliki će biti porez na datu nekretninu, kao i da li ćete uzimati neko dodatno osiguranje vašeg doma i koji su potencijalni troškovi tog osiguranja. Isto tako treba računati na troškove održavanja stana tj. kuće koju ste kupili.

Budžet za kupovinu stana

Pre nego što definišete svoj budžet za kupovinu stana, preporučljivo je informisati se kod banke kolika je pozajmica koju možete dobiti odnosno koji iznos bi vam banka odobrila kao kredit. Može se desiti da postoje totalno suprotna očekivanja kupca i onoga što banka odlučuje prema  svojim propisima. U obzir se uzima naravno visina primanja koje imate, da li imate neke postojeće dugove i koliko dugo radite na sadašnjem poslu. Kada raspolažete sa validnim informacijama i vama je lakše, jer ćete uštedeti na vremenu tako što ćete odmah eliminisati cenu koja je iznad vaših mogućnosti.

Na kraju krajeva, kupovina stana može biti izrazito stresan proces, ne kupuje se stan svake godine. Za većinu je to investicija koja se obavlja jednom u životu te stoga je i pritisak da se postupi pravilno ogroman. U svakom slučaju, potrebno je informisati se na vreme o celokupnom procesu kupovine stana i uzimanja kredita.

Imajte u vidu: kada svi kupuju stanove vrlo verovatno je i kamatna stopa na kredite niska ali su i cene stanova visoke. Trenutno stanje tržišta je tako da cene rastu u poslednjih nekoliko godina. Ukoliko ste skupili celokupan ili veći deo iznosa za stan razmislite o odlaganju kupovine dok se tržište ne stabilizuje. Ako imate novca samo za ulog za kredit onda je možda pravo vreme za kupovinu s obzirom da su kamatne stope nikad niže