Jura u Nišu poziva svih 2.500 radnika da dođu na posao

inspekcija u juri
Yura corporation Niš

Uprkos odlukama niškog Štaba za vanredne situacije, Jura je obavestila svih 2.500 zaposlenih u fabrici u Nišu da će ona početi da radi punom parom 24. aprila

Po preporukama epidemiologa Vladinog Kriznog štaba i niškog Instituta za javno zdravlje, u jednoj smeni može biti maksimalno 50 radnika na 5.000 kvadratnih metara.

Prema dostupnim podacima, niška fabrika Jure ima oko 20.000 kvadrata.

U obaveštenju piše: Da će fabrika u Nišu početi sa radom u punom kapacitetu 24. aprila, uzevši u obzir da period od 14 dana utvrđen odlukom Kriznog štaba grada Niša ističe 23. aprila. Zaposleni koji budu radili imaće pravo na dodatni bonus u skladu sa odlukom poslodavca od 9. aprila, sa kojom su zaposleni već upoznati. Zaposleni koji zbog epidemiološke situacije i dalje ne žele da rade, mogu koristiti godišnji odmor, o čemu je potrebno da obaveste svoje neposredne rukovodioce.

Međjutim, po odluci niškog Kriznog štaba na koji se Jura poziva, tu se ne navodi  da ova kompanija može raditi „u punom kapacitetu“ po isteku 14 dana od njenog donošenja. Ova odluka, predviđa redukciju rada do daljeg za Juru i druge kompanije koje imaju sličan broj radnika i površinu proizvodnih hala.

Bezbednosne i druge uslove rada u Juri kontrolisali su pre više od nedelju dana epidemiolozi niškog Instituta i inspekcija rada.

Oni su kazali da zbog specifičnog procesa proizvodnje „dišu jedni drugima u vrat“, a da su autobusi koji voze radnike do posla  prepuni.

Po odluci doneto je i da 9. aprila, na osnovu preporuka Instituta za javno zdravlje, svi poslodavci na teritoriji grada kojima u jednoj smeni radi više od 50 radnika ubuduće „mogu imati maksimalno 50 zaposlenih u smeni na 5.000 kvadratnih metara površine“, kao i da moraju obezbediti rastojanje između radnika od najmanje dva metra, obaveznu upotrebu maski i rukavica, te podizanje higijenskih mera na najviši nivo. Ove mere su načelne i nisu oročene.

Nakon odluke niškog Štaba, Jura je obavestila zaposlene da će, „kao društveno odgovorni subjekat“, poštovati preporuke niškog Instituta za javno zdravlje, kao i odluke niškog Štaba i Vlade Srbije, tako da će na 5.000 kvadrata biti maksimalno 50 radnika. Takođe, niko od zaposlenih neće biti u obavezi da radi ukoliko to ne želi i ukoliko je uplašen za zdravlje svoje porodice.

Podsetimo se da je problem nastao 6. aprila kada su zaposleni pozvani da se vrate na posao nakon kratkog odmora u pogon u kome u 2 smene radi njih oko 800, što je suprotno preporukama o suzbijanju epidemije.

Radnici su se poslednjih nekoliko dana okupljali ispred kapije fabrike, zbog toga što su morali na posao i što, kako su tvrdili, nemaju uslove za to. Isto tako su tražili da budu na bezbednom odstojanju i da ne rade na traci i najavili su da će štrajk nastaviti.