Još jedno dete ujela otrovnica u okolini Aleksinca

otrovnica
Foto: Ilustracija

Nakon sedamnaestogodišnje devojčice iz Aleksinca koju je ujeo poskok, u Univezitetskom kliničkom centru u Nišu još jedno dete je hospitalizovano zbog ujeda zmije. Prema nezvaničnim saznanjima, petogodišnjeg dečaka ujela je otrovnica u okolini Aleksinca.

Nakon sedamnaestogodišnje devojčice iz Aleksinca koja je ubog ujeda poskoka hospitalizovana na odeljenje intenzivne nege dečijih klinika Univerzitetskog kliničkog centra Niš (UKC Niš), i petogodišnjeg dečaka iz ovog mesta ujela je otrovnica.

Oboje su dobro i nalaze se u stabilnom stanju, navode iz UKC Niš, a lekari savetuju veću opreznost s obzriom da nas očekuje sve toplije vreme,  i prvomajski praznici.

“S obzirom da idu prvomajski praznici u susret, savet roditeljima je da čuvaju decu, pogoto da biraju mesto u prirodi gde idu na piknik. Zmije obično ne napadaju, osim kad se nagaze, zakače ili su u procesu parenja. Preporuka je ako dodje do ujeda je da se pacijent ne pomera, da se istisne rana, stavi led, tako se količina otrova smanji. Bez panike, osobu staviti u ležeći položaj i pozvati hitnu pomoć”, savetuje doktor Saša Milutinović.