Izložba umetnika iz Milorada Stepanova: ,,Voda u ravnici”

Crvena čapčlja i jabuke sa kanala DTD, 2018. ulje na kartonu, 102 x 72cm
Izložba umetnika

 

 Izložba umetnika iz Kikinde Milorada Stepanova, pod nazivom ,,Voda u ravnici”. Otvaranje izložbe 13. septembar 2019. u 19h.

MILORAD STEPANOV

Rođen u Kikindi 6. 09. 1960 godine. Slikarski odsek Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu završio je u klasi prof. Vojislava Todorića (1987). Magistrirao je 1991. godine kod istog profesora a potom doktorirao na FLU.

Konzervaciju i restauraciju štafelajnog slikarstva magistrirao je 1994. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu kod prof. Milorada Medića.

Pedagoškim radom bavi se od 2004. godine prvo na Višoj a potom i na Visokoj strukovnoj školi za obrazovanje vaspitača u Kikindi. Trenutno je pedavač za oblasti: Metodika nastave(Metodika likovnog), Likovne umetnosti, Audiovizuelne umetnosti.

PREPOZNAVANJA

Kada je u pitanju slikarska artikulacija i izvođenje, mogao bih se složiti i sa izrečenim stavom slikara Ede Murtića (1921-2005) koji je govorio o tome da je kao mlad slikar, dvadesetogodišnjak, slikao sliku dugo, i po mesec dana, a da danas (u zrelom dobu), to radi za svega nekoliko sati. Slikar zaključuje: Danas se boja istiskuje iz mene, to je boja mog iskustva a ne iskustvo mojih boja (HTV, 2010).

Ovom prilikom trebalo bi naznačiti da bez alata nema i dela. Sredstava i slikarski alati poput četkice, špahtle ili sl. itekako su kroz istoriju, vođeni rukom umetnika doprinela stvaranju mnogih nezaboravnih i vrednih dela.

Kada je metod izvođenja slikarskog dela u pitanju, smatram za veoma relevantan stav francuskog slikara Teodora Rusoa (1812–1867) koji kaže da kad god je postignut konačan rezultat, malo je važan metod. Slikar se koristi svim sredstvima, pa čak i đavolskim. Tako kad god ga neka nužda natera i kada su mu iscrpljene sve mogućnosti on kaže: ja uzmem nož za struganje i bimštajn, a ako ništa drugo ne može da posluži, onda dršku četkice (Botkin, 2004: 41).

Tehnološki pristup pored upotrebe slikarskog alata može da podrazumeva i tehniku slikanja kao skup odnosa između oblika i boja koje oni sadrže kao i između samih bojenih formi. To je kompozicija koja dovodi do slike (Gris, 2010: 72).

Milorad Stepanov: METODOLOGIJA UMETNIČKO-ISTRAŽIVAČKOG RADA NA PROJEKTU odlomci iz dr teze Slatina, Beograd, FLU: 2013.

Exe-Net