Izložba studentskih radova: „Za prvi Durlanski parkić“

Zeleni zid Niš nastavlja sa svojom inicijativom „Za prvi durlanski parkić“  u saradnji sa Građevinsko-arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Nišu, organizuje izložbu studentskih radova pod nazivom  Za prvi Durlanski parkić / Urbanistički Projekat preoblikovanja javnog otvorenog prostora bloka sa višeporodičnim stanovanjem u Knjaževačkoj ulici u Nišu.

Izložba će biti otvorena u utorak, 19.4. u 13 h u holu Opštine Pantelej (ul. Gutenbergova 4a), kada  će svi zainteresovani građani i stanari parcele 4419/1 u Durlanu, moći da vide studentska rešenja za uređenje međublokovskih javnih zelenih površina u ovom delu Knjaževačke ulice.

Studentski radovi će biti izloženi u holu Opštine Pantelej do maja meseca, a pored izložbe studenata arhitekture, biće organizovano i prolećno čišćenje međublokovskih površina u subotu, 16. aprila u 11h (okupljanje u dvorištu OŠ Miroslav Antić), kao i radionica za decu u Dedinoj garaži, na zelenoj površini kod mobilijara u Knjaževačkoj ulici, 15. maja od 12h do 14h. (informacije na FB stranici ).

Stanari  su pre tačno godinu dana, podneli peticiju i zvaničan zahtev donosiocima odluka u gradu Nišu, da ova javna zelena  površina dobije zvaničan status javnog gradskog parka.

Neformalna grupa Zeleni zid Niš je napravila korak dalje, za koji je dobila podršku Lokalne fondacije Niš, i tako inicirala i uspostavila saradnju sa Građevinsko-arhitektonskim fakultetom u Nišu, čiji su studenti osmislili ukupno 21 rešenje za uređenje međublokovskog prostora i zelenih površina u Knjaževačkoj ulici.  Uz mentorsku podršku profesorke Milene Dinić Branković, na ovim rešenjima je radilo ukupno 73 studenta.

Ideja  Zelenog zida je da  podstakne mlade stručnjake da razmišljaju o uređenju svoje lokalne zajednice, a posebno zelenih parkovskih površina, koje nedostaju našem gradu, kao i da razvije  međusektorsku saradnju i afirmiše studente i njihov rad.

Izložbu radova studenta, realizovali su neformalna grupa Zeleni zid Niš i Građevinsko – arhitektonski fakultet Univerziteta u Nišu,  u saradnji sa Kancelarijom glavnog gradskog urbaniste grada Niša i Opštinom  Pantelej, a podržala ju je Lokalne fondacija Niš.