Izložba Dušana Milića pod nazivom DONUM

Niški kulturni centar
Niški kulturni centar

Pozivamo vas na otvranje izložbe Dušana Milića pod nazivom DONUM, fantazmi u drvetu, u četvrtak 16. januara 2020. godine, u Galeriji Niškog kulturnog centra, sa početkom u 19 sati.

Donum je latinski naziv za DAR. Ono što nam je od Boga dato u vidu sposobnosti, smisla za nešto, darovitosti ili veštine. Dušan Milić je čovek koji poseduje dar za umetnost. Dar koji ga navodi da u prirodi prepozna i iz prirode preuzme ono što ona nudi. U vezi sa tim, Dušan od rane mladosti realizuje skulpture u drvetu, duboreze, enformel. Oslobađanjem forme koju je u prirodi prepoznao, nadograđuje svojom maštom i fantazijom, a produkt toga jesu serije inspirisane srpskim narodom, aktovi i mitološka bića koje alegorijski prikazuje Kao takve, ove skulpture nude razmiljanja o stvaranju sveta, požudi, težnji, veri i verovanjima, ali ujedno i izmešta iz materijalnog sveta što je jednim delom stvaraocu bio cilj.
Anita Milić

Dušan Milić

Dušan Milić rođen je 31. decembra 1956. godine u Zaječaru.. Danas je u penziji i posvećen je likovnom stvaralaštvu. Duborezom se sporadično bavi od 1972. a aktivno stvara od 1999. godine. Od 2003. godine bavi se slikanjem od drvenih strugotina u mozaik tehnici što ga čini jedinstvenim u Srbiji. Član je udruženja Radnika umetnika Srbije iz Gornjeg Milanovca i Udruženja likovnih umetnika Vane Živadinović iz Bora. Sa skulpturom „Vera” učesnik je Republičke smotre 2016. u Beogradu. Učesnik je više kolektivnih izložbi u regionu timočke krajne. Prvu samostalnu izložbu realizovao je na Danima evropske Baštine 2006. godine u Majdanpeku. Pre izložbe Donum, izlagao je samostalno skulpture u drvetu u Galeriji Narodne biblioteke Bor 2017. godine.