Doći do Kameničkog visa svojevrsni podvig a tamo sve samo ne izletište

izletište kamenički vis
Foto: Naissus Info

Zbog kratera na putu doći do Kameničkog visa je već svojevrsni podvig, a kad stignete videćete sve, odnosno, kako ne treba da izgleda izletište.

Dok se u Nišu “radi i gradi”, naše najpopularnije izletište Kamenički vis godinama unazad je u sve lošijem stanju. Od puta, preko osmatračnice bez ograda sa popucalim stepeništem, oborenim banderama, i popucalim “ramenima” stabala, do Kameničkog visa koji je danas nebezbedan, neuredan, prljav i opasan.

Tako se ukratko može opisati izgled ovog mesta koji nam je priroda dala, a čiju sanaciju i uređivanje su najavili iz GO Pantelej.

S obzirom na to da smo imali blagu zimu, pa i temperature od 18 stepeni, i uz sneg koga smo zatekli prošle subote na Kameničkom visu bilo je toplo a bilo je i onih koji su tamo došli na svež vazduh. Još više ih je bilo na prolećnim temperaturama pre dva meseca, ali na žalost tada smo osim već tradicionalno lošeg puta, zatekli popadale bandere, smeće, polomljene grane, popucala ramena stabala, i naravno osmatračnicu za koju se može reći da je opasna po bezbednost.

Osim što zbog “kratera” na putu od Kamenice do Kameničkog visa morate da vozite slalom, negde i da stanete prebacite u 1. brzinu i polako prođete ne bi li oštetili automobil, sada su tu i popucala ramena stabala i grane koje štrče kompletnom dužinom ove deonice, pa osim što na putu do visa itekako možete da oštetite automobil, postao je itekako nebezbedan za učesnike u saobraćaju. A na Kameničkom visu do koga ste nekako stigli i gde treba da provedete vreme sa porodicom i prijateljima slika još gora.

Osim popucalih ramena stabala, popadale su i bandere, a kablovi umesto u vazduhu već dugo su na zemlji uz put. Klupe, stolovi, i nadstrešnice su takođe propali, a ni mobilijari za decu nisu u boljem stanju.

“Ovo ovde niko više ne gleda, ove krupne grane popadale su od težine leda pre nekoliko meseci, vidite na šta liči, niko već dugo nije došao da to reši, baš ih briga”, kratko je prokomentarisao jedan od tamošnjih od radnika.

Posebna priča, a nekada atrakcija je osmatračnica, na koju sada smeju hrabriji ili nesmotreniji. Godinama unazad ona je uklonjena, ali se tu i dalje nalazi konstrukcija, bez ograde, sa popucalim stepeništem, a ono što je od nje ostalo je veoma krhko.

Neki od građana koje smo zatekli tamo ne usuđuju se da se popnu, ipak ima i onih koji bojažljivo kao po jajima izlaze na osmatračnicu bar da vide kako izgleda pogled sa nje.

“Šta da radim kad sam znatiželjan, pazim, ne smem da se uhatim za ovo malo ograde što je ostalo, pazim gde stajem i opet kad se popnem nemam za šta da se pridržim, i ovu na čemu stojim deluje trulo, strah me da ne propadnem”, rekao nam je jedan sugrađanin.

Jedan sugrađanin nam je rekao da mu ne pada na pamet da se penje a kamoli da pusti dete na osmatračnicu.

“Nema šanse, ovde neko može da pogine. Ne vredi paziti pa ovo je sve propalo”, ističe jedan od izletnika.

Predsednik GO Pantelej do 2012. godine Slaviša Dinić podseća da se 2010. godine ovo izletište našlo na Turističkoj karti Srbije.

Podseća i da je 2009. napravljen mobilijar, renoviran teren za mali fudbal i košarku, napravljeni stolovi, nadstrešnice, a da je osvetljenje popravljeno.

Dodaje da su rasčišćene staze za planinarenje u dužini od preko 40 kilometara. Podseća da su ove staze spajale različita mesta, manastire, crkve, česme, Cerjansku pećinu.

Podseća i da su u blizini Kameničkog visa, Dabilo, Knez selo,Gradac,Latinska crkva u blizini Gornjeg Matejevca.

“To što ste videli ja viđam stalno, jer često odlazim gore.Ne zna se koja je lokacija u gorem stanju jer se ništa ne održava, smeće na sve strane, prilazni putevi su u katasrofalnom stanju”, kaže Dinić.

Ne spori da je budžet opštine Pantelej i danas nizak, ali kaže da je tako bilo i u vreme kada je on bio na čelu ove opštine a u čijoj nadležnosti se nalazi Kamenički vis.

“Mislim da oni ne umeju da obezbede finasije. Postoje projekti, treba tražiti novac od rukovodstva grada, ministarstva za zaštitu životne sredine, puni su novca ne znaju šta će sa njim. Sve ovo što ste nabrojali i što Vam kažem je sitniš u odnosu na ovo u gradu što se radi”, kaže Dinić.

Dodaje da kompletna deonica puta i sređivanje Kameničkog visa, sve što je naveo uz Dabilo koje nema pijaću vodu, može da se sredi sa mnogo manje novca u odnosu na primer samo nekih radova koji se izvode u Nišu a koji prema njegovom mišljenju i “nisu baš za uzor”.

Članovi rukovodstva GO Pantelej prošlog ponedeljka obišli su Kamenički vis i najavili kompletno uređivanje.

Navode da preduzeće za održavanje lokalnih saobraćajnica trenutno izvodi sanacione radove posle zimske sezone i kompletnu “revitalizaciju” puta od Kamenice prema Kameničkom visu i selu Cerje.

” Pred novu sezonu i masovnije pohode izletnika u prirodu, koji se po tradiciji vezuju za prvomajske praznike, Opština Pantelej planira sveobuhvatno sređivanje izletišta na Kameničkom visu koje, pored radova na uređenju zelenih površina, uključuje potpunu obnovu osmatračnice i postojećeg izletničkog mobilijara”, saopštavaju iz GO Pantelej.

Mi ćemo svakako ovih dana ponovo otići do Kameničkog visa i proveriti kako se odvijaju započeti radovi.