Izbori u Nišu: Pobedu proglasili i opozicija i SNS, Stanković (NPS): Opozicija u Nišu ima većinu

Đorđe Stanković
Foto: Đorđe Stanković

Prema preliminarnim rezultatima koje je saopštio CESID na osnovu 92% obrađenog uzorka, lista SNS u Nišu je osvojila je 44,5%, dok je druga po rezultatu lista Dragana Milića – 24,5%. Lista “Biramo Niš” osvojila je 15,8%, a liste “Ujedinjeni – nada za Niš” i “Kreni-Promeni” po 4%, Ruska stranka 1,2%.

Prema ovim rezultatima i koalicija okupljena oko SNS-a u Nišu, i opozicija osvojili su po 30 mandata, a Ruska stranka,kao stranka manjine jedan mandat.

Opozicija u Nišu proglasila je pobedu, ali se nedugo zatim obratila i vladajuća koalicija, koja je takođe proglasila pobedu, ističući da će koaliciju napraviti sa Ruskom strankom, koja je kao stranka nacionle manjine, u kojoj inače nema nijendog rusa sa 1,2 odsto osvojenih glasova osvojila i jedan mandat u Skupštini grada Niša.

Obraćajući se na Trgu Kralja Milana dr Dragan Milić proglasio je pobedu opozicije.

“Od danas je Niš slobodan grad”, poručio je doktor Milić.

Dodao je da je bitka bila potpuno neravnopravna.

„Mi smo imali kampanju koja je koštala oko 400 do 500 hiljada dinara. Imali smo na RTS-u 24 sekunde prikazivanja naše grupe i toliko smo procenata dobili. Dobro je što nisu dali 35 sekundi jer bismo imali 35 odsto“, naveo je Milić.

Naveo je da se nekoliko meseci vrši brutalna kampanja protiv njega i Đorđa Stankovića iz Biramo Niš.

„Crta nam se meta na čelo, priča se da smo agenti CIA“, naveo je.

Rekao je da njima jedan jedini interes njihov grad i da tu nema pogađanja.

„Pošto je mogo puta govoreno da smo nečiji trojanski konj, ovoga puta izjavljujem – neće biti nikakve saradnje sa SNS“, dodao je.

I vladajuća koalicija okupljena oko SNS-a nešto kasnije objavila je pobedu.

Prvi na listi SNS “Biramo Niš” Dragoslav Pavlović rekao je na konferenciji za medije da njihova lista zajedno sa Ruskom strankom može da formira vlast u gradu.

„Građani su prepoznali politiku našeg predsednika Vučića u prethodnom periodu i kontinuriani rast u gradu, građani su prepoznali pravu političku opciju, rezultati su takvi da smo od opozicije dobili tri puta više gaslova, a od predstavnika grupe građana duplo više glasova, imamo rezultate sa 93,4 odsto biračkih mesta“, rekao je Pavlović.

Rekao je i da je u Nišu bio „praznik demokratije“ i da može da konstatuje da je lista Aleksandra Vučića ostvarila „izuzetne rezultate i ubedljivu pobedu“.

„Građani su pokazali šta žele za svoj grad i glasali po svojoj savesti, da se zahvalim svima što je sve proteklo regularno. Nadam se da ćemo i dalje da radimo prave i dobre stvari za grad“, dodao je Pavlović.

Stanković: SNS sa Ruskom strankom nema većinu

Prema podacima Narodnog pokreta Srbije, nakon 100 odsto obrađenog biračkog materijala, u Nišu je posle izbora održanih u nedelju, SNS osvojila 29 mandata i neće moći da zajedno sa Ruskom strankom, koja je osvojila jedan mandat, formira većinu od 31 odbornika.

Prema tim podacima raspored mandata je sledeći:

SNS – 29
Biramo Niš – 11

Milić – 16
NADA – 2
Kreni-promeni – 2
Ruska stranka – 1

Kandidat za gradonačelnika koalicije “Biramo Niš” Đorđe Stanković objavio je te informacije na društvenoj mreži X i naveo SNS sa Ruskom strankom nemaju većinu od 31 odbornika.

„Čestitam vam svima od srca ovaj veliki dan za slobodan Niš. Promene su krenule sa juga“, naveo je Stanković.

Izvor: Naissus.info, N1

Global Digital Clinik