Interesovanje Nišlija za besplatne preglede ne jenjava

KC Nis, ultrazvučni pregled abdomena
KC Niš, ultrazvučni pregled abdomena

I ovomesečna akcija besplatnih preventivnih pregleda, koje je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije organizovalo sedmi put zaredom, od ranih jutarnjih sati, napunila je čekaonice niškog Kliničkog centra.

Dermatolozi imali pune ruke posla

Već od 7 časova, zainteresovani građani formirali su redove ispred dijagnostičkih ambulanti u novoj zgradi Kliničkog centra, a odziv pacijenata koji su želeli da iskontrolišu svoje zdravstveno stanje kod dermatologa, premašio je sva očekivanja.

Do 13h pruženo 500 zdravstvenih usluga

Već u prvih dvadesetak minuta, lekari specijalisti KC Niš, pregledali su preko stotinu ljudi, a prema podacima nakon prvog preseka u 10 časova, lekari su obavili gotovo 300 pregleda.

Već do 13 sati, u ambulantama Centra za dijagnostiku i Klinike za kožne bolesti, pacijentima je pruženo oko 500 zdravstvenih usluga.

Ovog meseca, zainteresovane Nišlije su u ambulantama nove zgrade Kliničkog centra obavljali ultrazvučne preglede abdomena, dok su lekari Klinike za kožne bolesti u svojim specijalističkim ambulanatama, pacijentima dermoskopski kontrolisali mladeže, a u cilju ranog otkrivanja melanoma, odnosno raka kože.

“Smatram da je kontinuitet važan i to je već i dokazano, a i svest naših građana o prevenciji je očgledno na višem nivou, što je odličan dokaz da je akcija države i Ministarstva zdravlja uspela, a da smo mi, medicinski radnici uspeli da se bar malo približimo pacijentima”, rekao je generalni direktor KC Niš prof. dr Zoran Radovanović.

Pacijentima je i ovog meseca na usluzi bilo oko stotinu lekara i drugog medicinskog i nemedicinskog osoblja niškog Kliničkog centra, a kako tvrde u Upravi, svi ti ljudi su, bez ikakve naknade, tokom svake akcije na radnim mestima, isključivo kako bi pomogli građanima.

Nakon sumiranja podataka, u periodu od 8 do 16 časova, u niškom KC urađeno je preko 700 pregleda, od toga 410 ultrazvučnih pregleda abdomena, dok je određenom broju pacijenata, dijagnostički pregled zakazan za iduću nedelju.

Besplatni preventivni pregledi u Domu zdravlja Niš

U prostorijama Službe za zdravstvenu zaštitu žena, preventivno su obavljani ginekološki pregledi, te je već u prva dva sata, zainteresovanim pacijentkinjama pruženo preko 80 zdravstvenih usluga.

Lekari niškog Doma zdravlja, pregledali su 141 pacijentkinju, od kojih su se mnoge, kako navode u ovoj Ustanovi, odlučile da sem opšteg pregleda urade i Papanikolau test, ali i da prođu obuku za samopregled dojke u cilju ranog otkrivanja promena, te je zainteresovanim Nišlijkama u Domu zdravlja pruženo gotovo 290 medicinskih usluga, a zakazana su i dva mamografska pregleda.

Prema podacima resornog ministarstva, tokom prvih šest akcija u niškom Kliničkom centru, pacijentima je pruženo više od 10.000 zdravstvenih usluga.