In memoriam: Josip Mića Duvančić

Foto: FB Vremeplov FK Radnički Niš

Josip Mića Duvančić, u tri navrata trener FK Radnički Niš, preminuo je u ponedeljak u Beogradu u 87. godini života.

Rođen je 1935. godine u Razvođu u Dalmaciji, a nakon što je kao napadač debitovao u senirskom fudbalu u dresu Šparte iz Belog Manastira prešao je u redove crno-belih. Igrao je za Partizan od 1952. do 1958. godine i za to vreme je osvojio dva kupa Jugoslavije. Potom je prešao u Vojvodinu, nakon toga Slobodu iz Tuzle i na kraju Izmir.

Njegova trenerska karijera trajala je decenijama i vodio je čitav niz prvoligaških ekipa. Počeo je u Slobodi iz Tuzle, nakon toga je vodio Hajduk iz Splita i Radnički iz Niša pre nego što je preuzeo svoj Partizan. Nakon toga je vodio Osijek, Vojvodinu, Budućnost, Prištinu i turski Sarijer, pre završetka karijere 1999. godine u Spartaku iz Subotice.

Tim sa Čaira predvodio je u sezonama 1977/78 i 1978/79, ali i u sezoni 1985/86 kada je uspeo da nakon samo jedne sezone vrati Radnički među prvoligaše. Kestenje iz vatre vadio je na klupi Radničkog i u sezoni 1994/95 kada je stigao tokom sezone i uspeo da vrati klub u Prvu A ligu.

Još jednom se našao na usluzi svom voljenom Realu sa Nišave – tokom leta 2009. kada je odradio visinske pripreme sa ekipom na Brzeću.

“Duvančić je bio čovek neverovatnog šarma i karakteristične, nepokolebljive fudbalske vizije, a u Nišu i Radničkom ostavio je neizbrisiv trag. FK Radnički izjavljuje iskreno saučešće porodici Josipa Duvančića”, saopštili su iz FK Radnički.