Imunolog Srđa Janković: Za sada nije trenutak da škole pređu na onlajn nastavu

imunolog srđa janković
Foto: Ilustracija, Pixabay

Član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa, imunolog Srđa Janković izjavio je da “za sada” nije trenutak da škole u Srbiji pređu na onlajn nastavu.

On je naveo da ne može da kaže kada će nastupiti trenutak da celo školstvo u Srbiji pređe na onlajn nastavu ali je i ocenio da se taj momenat “približava”. “Odluku o prelasku na onlajn nastavu donosimo na osnovu procene da li je virus toliko ušao u škole. Za sada nije taj trenutak ali i sad odeljenja i celi kolektivi prelaze na onlajn nastavu kada dođe do prenosa medju učenicima i nastavnicima”, kazao je imunolog Srđa Janković.

Navodeći da je epidemiološka situacija u Srbiji “krajnje ozbiljna”, on je kazao da će se medicinski deo Kriznog štaba, ukoliko bude potrebno, zalagati za dodatno pooštravanje mera pored onih koje na snagu stupaju sutra.

“Nema zamene za izbegavanje svih kontakata koje je moguće izbeći a da život koliko-toliko teče normalno”, kazao je Janković.

Dodao je da unošenje virusa iz inostranstva “nije dominantna” pretnja kao i da već postoji epidemiološki nadzor na granicama Srbije

Vlada Republike Srbije u subotu je usvojila nove protivepidemijske mere

  • Radno vreme restorana, kafića, barova, klubova, kladionica i tržnih centara biće do 18 časova.
  • Nošenje maske obavezno je u zatvorenom, takođe i na otvorenom prostoru, ukoliko je nemoguće izbeći ljudske kontakte.
  • Zabranjena su sva okupljanja više od pet osoba i na otvorenom i na zatvorenom. Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta (minimum 4 m2 po osobi).
  • Omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.
  • Stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.
  • Stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

Navedene mere su oročene na period od 10 dana i biće iznova razmotrene u skladu u sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Izvor: Beta, Vlada RS
Dostava hrane u Nišu