Hadersfild: Nebojši u čast

Nebojša Glogovac
Foto: FB Nebojša Glogovac

Akademsko pozorište Studentskog kulturnog centra odigraće posle kraće pauze predstavu “Hadersfild”, po tekstu Uglješe Šajtinca, u čast jednog od najvećih glumaca na ovim prostorima – Nebojše Glogovca.

Predstava u režiji Andrije Stojkovića zakazana je za 23. februar od 21 sat, a cena karte je 100 dinara koja se može kupiti u turističkoj agenciji “Travego” ili sat vremena pre predstave na samom ulazu u Pozorište.

Nebojša je ulogom Ivana obeležio čitavu jednu pozorišnu epohu.

U Nebojšinu čast. Hvala ti, Veliki…

O predstavi

Predstava Hadersfil je drama koja govori o proapaloj generaciji likova, prijatelja, koji, družeći se godinama, nikad zapravo ne otvore jedni pred drugima.

Živeći maske svojih života i uloga koje su sebi namenili, odbijaju da odrastu i prihvate realnost a tek dolazak priajatelja Ivana, daje im ogledalo kroz koje prvi put, vrednuju i sebe i svoje živote u sadašnjosti.

Iz ovog susreta, rađaju se pitanja i preispitivanja, dokle su stigli, ka čemu idu i najvažnije, ko su oni stvarno, danas.

U zaglavljenosti glavnog junaka i ne prihvatanju promenjene realnosti svi se možemo prepoznati. Krivljenje drugih ili sredine odnosno vremena u kome živimo jedna je od ljudskih sklonosti.

Da bi se bilo kud stiglo, prvi se korak mora napraviti. Da li su junaci predstave na to spremni? Imaju li snage da naprave taj odlučni korak, ogroman za njih same?

Sinopsis

Tridesetdvogodišnji Raša živi s ocem, penzionisanim alkoholičarem, u malom gradu u Srbiji. Jedva sastavlja kraj s krajem, daje privatne časove književnosti tinejdžerkama i vodi emisiju na lokalnom radiju. Rašina nova učenica Milica je lepa, energična, otvorena i ujedno njegova trenutna devojka.

Njegov komšija Ivan, nekada perspektivni džudista, prošao je kroz seriju psihotičnih epizoda i lečenja u mentalnim institucijama pre nego što se konačno vratio kući, gde živi s majkom.

Dule vodi magacin švajcarskih slatkiša i pokušava da glumi japija.

Monotoniju njihovih života prekida dolazak Igora, koji već 11 godina živi u Hadersfildu, u Engleskoj. Uveče se svi sastaju kod Raše i ono što na početku izgleda kao veselo okupljanje prijatelja pretvara se u emotivni uragan sećanja, gorčine i potrage za smislom.

Režija: Andrija Stojković

Tekst: Uglješa Šajtinac

Scenografija, kostim i izbor muzike: Andrija Stojković

Uloge:

Raša – Stefan Mladenović

Ivan – Andrija Stojković

Milica – Maja Krstić

Dule – Miloš Unić

Igor – Bratislav Prolović

Otac – Miroslav Krstić

Global Digital Clinik