Gradski štab: Epidemiološka situacija u Nišu ne dozvoljava opuštanje

tiodorović
Foto: arhiva

Gradski štab za vanredne situacije zaključio je da nema mesta za opuštanje. Epidemiološka situacija najviše zavisi od poštovanja mera.

Gradski štab analizirao je aktuelnu situaciju na osnovu na osnovu medicinskih pokazatelja i ocene epidemiologa. “Trenutna situacija u gradu je takva da ne dozvoljava opuštanje, posebno kada je poštovanje svih obaveznih mera zaštite i prevencije širenja epidemije u pitanju”, navodi se u saopštenju.

Što se Kliničkog centra tiče, u ovom trenutku raspolaže dovoljnim kadrovskim, tehničkim, zaštitnim i smeštajnim kapacitetima. Štab je ocenio da se, ipak, mora raditi na obezbeđenju novih smeštajnih kapaciteta. Na taj način smanjio bi sepritisak na sam Klinički centar koji, u ovom trenutku, zbrinjava pacijente iz čitave južne i istočne, i dela centralne Srbije.

Okupljanja mladih nose veliki rizik

Štab je analizirao i aktivnosti koje se preduzimaju na prevenciji širenja bolesti, posebno kada je u pitanju okupljanje na keju. “Tu će se, pre svega, raditi na edukaciji i upozoravanju o štetnosti ovakvog ponašanja. Ekipe lekara i psihologa Studentske poliklinike i Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika, potpomognute volonterima, već su počele edukativne razgovore sa mladima na keju.”

Tako će se mladima ukazati na opasnosti zbog nenošenje maski i masovnih okupljanja po njihovo, ali i po zdravlje ostalih sa kojima su u svakodnevnom kontaktu.

Gradski štab naložio je inspekcijskim službama striktnu kontrolu poštovanja mera. Ovo se posebno odnosi na nošenje maski u zatvorenom prostoru, i otvorenom kada je neophodno. Inspekcijske službe primenjivaće sve zakonske konsekvence prema prekršiocima, bilo da li su u pitanju građani ili pravna lica.