Fridom haus: Srbija pala za dva mesta. Smanjena politička prava i građanske slobode

fridom haus
Foto: Ilustracija, Naissus Info

Fridom haus je u svom godišnjem izveštaju izneo podatak da je Srbija i dalje u grupi “delimično slobodnih” zemalja. U odnosu na prošlu godinu pala je za dva mesta, i sada ima 64 poena.

U kategoriji političkih prava Srbija je dobila 22, od ukupno 40 bodova. U kategoriji građanskih sloboda 42, od ukupno 60, saopštio je Fridom haus.

Poslednjih godina vladajuća stranka nagrizala je politička prava i građanske slobode, vršeći pritisak na nezavisne medije, političku opoziciju i organizacije civilnog društva, navodi se u izveštaju.

Policija je uz upotrebu sile odgovorila na proteste u Beogradu u julu. Tada su se demonstranti okupili zbog najava o zaključavanju usled epidemije koronavirusa, zbog politike vlade po drugim pitanjima i načina obavljanja funkcije predsednika države. Policija je napala demonstrante, prolaznike i novinare dok je pokušavala da rastera demonstracije koje su trajale nekoliko dana, piše u izveštaju.
Podsetimo, protesti su se održavali i u Nišu, gde nije dolazilo do sukoba sa policijom.

“Zvaničnici u Srbiji su na pandemiju reagovali netransparentno.”

To su činili uskraćujući informacije o smrtnim slučajevima. Medicinski radnici koji su kritikovali postupke vlade vezano za pandemiju bili su suočeni sa odmazdom i otkazom.
“Sloboda u svetu” je godišnji izveštaj Fridom hausa o političkim pravima i građanskim slobodama. Sastoji se od brojčanih ocena i opisnih tekstova za svaku zemlju i odredjenu grupu teritorija.
U novom izveštaju obuhvaćen je period od 1. januara do 31. decembra 2020.
Zemlja dobija maksimum četiri poena za svaki od deset indikatora za politička prava i za svaki od 15 indikatora za građanske slobode. Maksimalni broj bodova za politička prava je 40, za građanske slobode 60, odnosno ukupno 100.

 

 

Izvor: Beta

Dostava hrane u Nišu