Ekonomska škola jedna od sto koje će se predstaviti tokom Svetske nedelje obrazovanja

ekonomska škola

Ekonomska škola iz Niša, posle nekolikih krugova nominacije, ušla je u izbor od 100 škola sveta, koje će primere svoje dobre prakse predstaviti tokom Svetske nedelje obrazovanja.

Svetska nedelja obrazovanja (T4 World Education Week) će se održati onlajn u period od 5. do 9. oktobra 2020. Ekonomska škola predstaviće se 6. oktobra 2020. godine, od 09:00am do 10:00am, odnosno po našem lokalnom vremenu od 11:00 do 12:00 časova.

„Srećni smo što ćemo podeliti priču o svojoj školi i Srbiji u okviru globalnog obrazovnog događaja“ kaže Olivera Arizanović, autor aplikacionog projekta Ekonomske škole. Projekat se bavi temom Izgradnja programa za poboljšanje zapošljivosti, preduzetništva i životnih veština. 

Registracija, odnosno kupovina karata za prisustvovanje događajima tokom Svetske nedelje obrazovanja je besplatna. Registracija se vrši radi generisanja sertifikata za učesnike događaja putem sajta https://worldeduweek.org/.

Direktor Ekonomske škole, Dragan Aleksić, ističe da biti u izboru među 100 škola sveta, koje predstavljaju svoje najbolje prakse, jeste trenutak za ponos za sve koji čine Ekonomsku školu.

„A svi mi u školi“, ističe direktor Aleksić, „jesmo jedna veliku porodica i zato i stvaramo uspehe i činimo da naši učenici stiču kvalitetna i funkcionalna znanja, prilagođena potrebama novog pristupa studiranju, ali i uključivanju u radno okruženje, primerena razvoju preduzetničkih veština, kjlučnih u procesu samozapošljavanja.“

„Svoje đake učimo i ljudskosti“, dodaje Olivera Arizanović, nastavnica srpskog jezika i književnosti. „Sloga i timski rad kuću grade, a sloga i povezivanje nastavnika čitavog sveta grade put u bolji svet za sve i zato je ovaj trenutak istinski veličanstven za našu školu“ kaže ona.

Pored sjajne prakse i ideja trebalo je pokazati i razgranatu mrežu saradnje sa socijalnim partnerima, ustanovama i institucijama, kaže autorka projekta Olivera Arizanović, uz objašnjenje da je put do ovog  trenutka vodio kroz zahtevan aplikacioni postupak, koji je kroz nekoliko krugova, tekao tokom leta.

Posebna radost i dodatna doza optimizma u vezi sa ovim događajem jeste činjenica da su čak četiri škole sa EX YU prostora dobile mesto u Svetskoj nedelji obrazovanja. EX YU prostor predstavljaju četiri škole: OŠ Čazma, Opća Gimnazija iz Banja Luke, OŠ „Milan Rakić“ iz Mionice i naša Ekonmoska škola iz Niša.