Dveri traže od gradonačelnice da spreči iseljenje izbeglica iz stanova u Pasi Poljani

dveri
Foto: GO Dveri Niš

Gradska organizacija Dveri Niš, uputila je pismo gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski u kome od nje traži da pomogne u rešavanju problema 60 izbegličkih porodica iz Hrvatske kojima,kako tvrde, preti zaplena pokretne imovine i iseljenje iz stanova zgrade koja se nalazi u Pasi Poljani.

Iz Gradske organizacije Dveri u Nišu traže od gradonačelnice Dragane Sotirovski da u saradnji sa nadležnim republičkim i lokalnim institucijama pomogne u rešavanju problema 60 izbegličkih porodica, proteranih pre više od 2 decenije iz “Republike Srpske Krajine”.

“Nakon 13 godina života u dodeljenim stanovima za „trajnu integraciju izbeglica„ preti zaplena pokretne imovine i iseljenje iz stanova zgrade koja se nalazi u niškom selu Pasi poljana”, navode u pismu upućenom gradonačelnici iz GO Dveri Niš..

“Kada se krajem 2008. godine jedan broj izbegličkih porodica iz Republike Srpske Krajine, posle 13 godina potucanja po privremenim izbegličkim centrima i smeštajima, konačno uselio u stanove solidarnosti – učinilo se da je došao kraj njihovom lutanju i stradanju. Naime, te godine je, uz pomoć UN i Vlade Italije, završen projekat izgradnje zgrada za izbeglice u Nišu, Kragujevcu, Pančevu, Čačku i Kraljevu. Danas, posle 13 godina od tada, preko 60 izbegličkih porodica koje žive u jednoj takvoj zgradi u naselju Pasi Poljana u Nišu nalazi se u opasnosti plenidbe imovine i izbacivanja iz stanova od strane sudskih izvršitelja”, navode iz GO Dveri u Nišu.

Ističu da im je na početku rečeno da je dobijanjem ovih stanova solidarnosti trajno rešeno njihovo stambeno pitanje, a da se ispostavilo da to ipak nije tako i da moraju da plaćaju zakup.

“Zakup nije bio po beneficiranim cenama već po tržišnim, što veliki deo socijalno ugroženih izbegličkih porodica nije mogao da plaća, iz čega je nastao nagomilani dug koji je sad predmet potraživanja i sudskog izvršenja. Takođe, pomenutim ugovorom nije data mogućnost otkupa stanova posle nekog vremenskog perioda. Sada ove porodice strepe od sudskih izvršitelja, plenidbe imovine i mogućnosti da se ponovo nađu u izbegličkom statusu i da nemaju krov nad glavom, što je apsolutno nedopustivo”, navode između ostalog iz GO Dveri.

Saopštavaju da su nakon razgovora sa ovim porodicama i njihovim predstavnicima koji žive u dodeljenim stanovima u zgradi u Pasi poljani, saznali da je njihovo položaj neodrživ, a nakon svih stradanja koje su doživeli u protekle dve i po decenije.

Zbog toga, kako navode, upućuju molbu gradonačelnici Niša da sa nadležnim niškim i republičkim institucijama “ovim napaćenim ljudima i njihovim porodicama”, od kojih neki žive bez struje i sa minimalnim primanjima, pomogne da se njihovi problemi reše.

Zaključuju da je to moguće učiniti na više načina, koje navode u pismu, ističući da je ovo pitanje iznad vlasti i opozicije.