Dveri Niš: Ženama na selu potrebna podrška umesto diskriminacije

dveri

“Umesto praznih priča njima je potrebna pomoć, podrška i posebna briga države da bi Srbiju imao ko da hrani. Srpske žene sa sela imaju posebnu vrstu snage, znanja i iskustva ali su nedovoljno cenjene. Njihov trud i rad nije prepoznat, nije cenjen i nije plaćen. Nemaju socijalno, penzijsko a često ni zdravstveno osiguranje” – navodi se u saopštenju pokreta Dveri Niš.

Zbog ovog nezavidnog položaja retko koja žena želi da u selu ostane, a još manje njih želi da se vrati. Zbog toga srpsko selo ubrzano izumire, a posebno na siromašnom jugu i istoku Srbije čije stanovništvo nestaje, dodaju.

Ni jedna vlast do sada, kako ističu u pokretu Dveri Niš, pa ni vlast SNS-a nije učinila ništa da život žene na selu olakša i učini ga dostojanstvenim.

“Za dostojanstven život žena koje se bave poljoprivredom, stočarstvom i starim zanatima na selu potreban im je subvencionisan preduzetnički status, poreske olakšice, unapređenje znanja i mogućnost da se neprestano obrazuju, kroz programe namenjene razvoju ženskog preduzetništva.” –  kazala je predsednica Ženske snage Dveri Niš Suzana Miletić.

Ona je dodala da je ženi na selu neophodna obavezna zdravstvena zaštita, obezbeđena minimalna zarada i penzijski staž, kao i ekonomska sigurnost. To je zadatak Ministarstva za brigu o selu kao i Ministarstva za brigu o porodici i njihov rad treba meriti samo time koliko je dobro ženi i njenoj porodici na selu. Aktuelno stanje govori da se budžet i novac građana rasipaju, sela nestaju a žena na selu je sve manje.