Drugi dan protesta u Nišu pod parolom: Sedi dole, čuvaj grad

drugi dan protesta
Foto: Nevena Milojević

Drugi dan protesta u Nišu protekao je bez incidenata, međutim, ovog puta žandarmerija je bila prisutna.

Drugi dan protesta Nišlije su započele oko 19 časova ispred Skupštine grada. Protest je tekao mirno uz zvižduke i povike. Građani su sedenjem blokirali saobraćaj. Pojedini su nosili transparente, sa natpisima poput “Mi smo naša deca” i “Korona virus hara Srbijom i dalje”.

Foto: Nevena Milojević
Foto: Nevena Milojević
Foto: Nevena Milojević

Oko 20 časova građani su krenuli u protestnu šetnju prema Trgu kralja Milana. Stigavši na Trg građani su seli na kolovoz i blokirali saobraćaj u centru.

Foto: Nevena Milojević
Foto: Nevena Milojević

Nešto posle 20:30 protestanti su nastavili prema Sudu. Na raskrsnici kod Suda, okupljeni takođe sedaju na kolovoz. Uz povike “Sedi dole, čuvaj grad” protest je tekao mirno i bez incidenata. U jednom trenutku deo građana počeo je da poziva ostale da nastave sa šetnjom ka predstavništvu SNS-a u ulici Vojvode Mišića. Tada se protest podelio i jedna grupa je nastavila protestnu šetnju, a druga ostala na raskrsnici kod Suda. Vozilima koja su nailazila iz pravca Bulevara dr Zorana Đinđića građani nisu dozvoljavali da prođu, pa su bili prinuđeni da se okrenu i vrate nazad.

Foto: Nevena Milojević

Grupa koja je nastavila šetnju, otišla je do Kliničkog centra, gde je aplaudirala medicinskim radnicima. Od KC-a grupa je nastavila Sremskom ulicom ka Bulevaru, a od Bulevara ka Domu zdravlja, odnosno ulici Vojvode Mišića, gde se nalazi predstavništvo SNS-a. Tamo su ih čekali žandarmerija i policija. Stigavši ispred SNS-a, oko 22 časa, građani su bacali flaše i jaja, i uzvikivali žandarmeriji “Koga vi čuvate?”. Ubrzo nakon toga građani su seli na asfalt ispred žandarmerije. Pojedini su upalili sveće, a pevala se i pesma “Pada Vlada“.

Foto: Nevena Milojević

Kolona oko 22:30 kreće u šetnju ka Sudu, gde se pridružila grupi koja je ostala tu. Odatle je deo građana krenuo ka Gradskoj kući, gde je protest završen rečima “Blokiraćemo pola grada, grad je naš” a današnji protest zakazan za 19 časova, kod Skupštine. Grupa koja je ostala kod Suda, razišla se oko 23:30, čime je protest zvanično završen.

 

 

Dostava hrane u Nišu